145

Kassa! ‘Nederland moet jacht maken op superrijken’

Belastingdienst overweegt na tip van OESO speciale afdeling 

Belasting betalen; iedereen moet het, maar niet iedereen doet het. Vooral rijke belastingplichtigen hebben veel kans om belasting te ontwijken. Dat concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarom adviseert de rijkelandenclub Nederland om een speciale afdeling op te richten voor zeer vermogende belastingplichtigen. De belastingdienst doet nu onderzoek naar de haalbaarheid daarvan.

Nederland ziet ‘Zeer Vermogende Personen’ niet als aparte doelgroep. In de toekomst zou daar echter verandering in kunnen komen. De OESO presenteerde deze week een rapport over de effectiviteit van belastingheffing. Het resultaat is verbazingwekkend: de rijken worden nauwelijks flink aangepakt.

17 landen hebben speciale afdelingen voor superrijken. Die afdelingen hebben hun waarde aangetoond; miljoenen euro’s aan verschuldigde belasting is binnengehaald.

Zo haalde Griekenland in 2013 73 miljoen euro extra binnen, door 125 man in te zetten. Het Verenigd Koninkrijk heeft een speciale Belastingdienst voor superrijken met 375 medewerkers. Het VK haalde in 2013 ruim 250 miljoen euro binnen. In Australië was het pas echt kassa: 300 medewerkers zorgden in 2013 voor zo’n 680 miljoen euro extra aan inkomsten voor de Belastingdienst.

De OESO vindt het economisch profileren door de Belastingdienst terecht omdat er steeds meer rijken zijn die meer mogelijkheden hebben om belasting te omzeilen. Voor Nederland geldt bovendien dat bijna nergens in Europa het aantal miljonairs harder groeide dan in Nederland, met in 2013 een groei van 16,5 procent telt Nederland nu 173 duizend miljonairs.

De Volkskrant: Fiscus overweegt jacht op superrijken

Foto: Twee miljonairs voor 1 dag bij hun limousine en helikopter op Rotterdam Airport. Tien personen hebben in het Miljoenenspel van de Nederlandse Staatsloterij een dag als vip gewonnen ter waarde van 10.000 euro.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)