Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kassa: steeds meer mensen mijden noodzakelijke zorg

  •  
22-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
combee300A.jpg
Consumentenbond luidt de noodklok ... Zorgbehoevenden kunnen het eigen risico niet meer ophoesten
De noodzakelijke medicatie of medisch onderzoeken vermijden omdat je het geld simpelweg niet hebt. Het gebeurt steeds vaker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Er kwamen 450 meldingen binnen een paar weken binnen bij het Meldpunt Zorgmijden.
Het programma Kassa portretteert Rita. Zij kiest ervoor om brood te kopen in plaats van insuline. Haar internist was er niet blij mee ‘maar het lukt gewoon niet.’ Nadat ze haar arts heeft uitgelegd waarom ze geen insuline aanschaft, heeft hij een oplossing: ze mag een overgebleven partij insuline ophalen. Maar het verhaal van Rita staat niet op zichzelf.
Bart Combée van de Consumentenbond merkt dat het eigen risico voor veel Nederlanders te hoog is. De patiënten komen daardoor in de problemen.
Vóór de zomer trokken de huisartsen al aan de bel en nu kregen we bij ons meldpunt binnen een paar weken 450 meldingen. Mensen laten zich door het hoge eigen risico niet meer behandelen. Patiënten slaan hun periodieke controles over of gaan helemaal niet meer naar de dokter. Mensen mijden zelfs de huisarts terwijl die helemaal niet onder het eigen risico valt.
Lea Bouwmeester, Kamerlid voor de PvdA, zegt het belangrijk te vinden dat zorg voor iedereen toegankelijk blijft.
Mensen die het nodig hebben, moeten gewoon zorg krijgen (..) Er moet eerst meer onderzoek komen hoe het zorgmijden nou precies ontstaat.”
Zorgeconoom Wim Groot vindt het eigen risico een ‘bot instrument’.
Bedoeling is om een drempel in te bouwen tegen onnodig zorgverbruik, maar als het eigen risico opgebruikt is, is er geen drempel meer. De rest van de zorgkosten wordt dan alsnog vergoed door de zorgverzekeraar.
Ook Lea Bouwmeester is het hiermee eens.
Het betalen van het eigen risico kan beter gespreid worden gedurende het jaar. Dan voorkom je zorgmijden aan het eind van het jaar.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.