Laatste update 25 januari 2019, 15:25
90

Katholieke MAGA-jongeren belagen Native American-stamoudste

Update maandag:
Een nieuwe – langere – video toont wat er voorafging aan het uitlachen en intimideren van de Native American-veteraan. Een groepje Hebreeuwse Israëlieten, een sekte die gelooft dat sommige zwarte Amerikanen afkomstig zijn van een eeuwenoude Iraëlische stam, roepen racistische teksten naar de demonstrerende Native Americans. Ook de jongens in MAGA-petjes krijgen boze reacties op hun ‘racistische petjes’ en worden uitgescholden voor ‘incest children’.

Na verloop van tijd wordt de groep van de katholieke middelbare jongensschool steeds groter. Ze vormen een groep aan de andere kant van de demonstrerende Native Americans. Ze zingen en lachen. Volgens de tieners zelf wilden ze de Native Americans juist te hulp schieten en was er iets intimiderends aan hun gedrag, maar Kaya Taitano, die de originele video maakte, houdt vol dat de tieners ‘Build the wall’ en ‘Trump 2020’ zongen. De teksten zijn niet hoorbaar op de video. Volgens Taitano was de situatie juist aan het kalmeren, totdat de tiener zich tegenover Phillips opstelde, op centimeters van zijn gezicht. De video van Taitano toont duidelijk zijn smalende gezichtsuitdrukking, terwijl de jongens om hem heen de veteraan uitlachen.

Zondag:
Leerlingen van een katholieke middelbare jongensschool in Kentucky hebben vrijdag  de 64-jarige Nathan Phillips belaagd, bij een anti-abortusprotest in Washington. Het protest viel samen met de Mars van de Inheemse Volken. Op videobeelden is te zien hoe veteraan Phillips omringd wordt door jongens in MAGA-petjes en sweaters, die hem treiteren en uitlachen terwijl hij een ceremonie voor Native American Vietnam-veteranen uitvoert. Volgens Phillips riepen de jongens onder meer ‘Build that wall’ naar hem, suggererend dat Trumps muur bedoeld is om hem, iemand die tot de oorspronkelijke bewoners van Amerika behoort, buiten te sluiten.

Op de beelden zie je een van de katholieke jongens op intimiderende wijze heel dicht tegen de man aan komen staan, waarbij hij hem minutenlang strak aankijkt.

Phillips is aangedaan door het voorval. In een emotionele verklaring op Instagram zegt hij:

Toen ik stond te zingen hoorde ik ze zeggen ‘Bouw die muur’. Dat is ons land. Er horen daar geen muren te staan, dat is nog nooit gebeurd. Ik zou willen dat die jonge mannen hun energie besteden aan het echt ‘great’ maken van dit land, door degenen die honger lijden te helpen.

De school heeft excuses aangeboden en zegt dat er maatregelen worden genomen. Mogelijk worden de jongeren van school gestuurd.

*In een eerdere versie van dit artikel wordt Nathan Philips een Vietnam-veteraan genoemd. Hoewel Philips in de eerste berichten over het incident Vietnam-veteraan werd genoemd, is dit niet het geval. Het is niet duidelijk hoe die karakterisering is ontstaan, maar Philips heeft zelf niet gelogen over zijn achtergrond. Hij vertelde dat hij in de marine heeft gediend, wat ook zo is. Nathan Philips is dus wel degelijk een veteraan.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)