Laatste update 20:37
4

Kazachse multimiljonair probeert uitzending ZEMBLA tegen te houden, lukt niet

De Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov heeft in een kort geding geprobeerd de ZEMBLA uitzending die woensdagavond te zien is tegen te houden. Khrapunov wordt beschuldigd van witwassing, maar volgens de zakenman zou de uitzending niet op feiten gebaseerd zijn en zou ZEMBLA onvoldoende wederhoor hebben gepleegd. De rechter gaat daar echter niet in mee en wijst de vorderingen van Khrapunov af.

Ilyas Khrapunov is de zoon van Victor Khrapunov, de Kazachse oud-minister en voormalig burgemeester van Almaty die door de overheid van Kazachstan beschuldigd wordt van het stelen en witwassen van honderden miljoenen dollars. Ilyas is ook de schoonzoon van de Kazachse oligarch Mukhtar Ablyazov die door een Britse civiele rechter veroordeeld is tot terugbetaling van 4 miljard dollar wegens fraude. Ilyas Khrapunov zelf zou volgens de Kazachse overheid een centrale rol spelen in het beheren en witwassen van al die de verdwenen miljarden.

Tijdens een onderzoek naar de omstreden zakendeals van president Trump stuitte ZEMBLA op Ilyas Khrapunov. Zo bleek dat de familie Khrapunov een deel van haar vermogen investeerde in vastgoed waar Donald Trump medeaandeelhouder in is. Ook blijkt de familie Khrapunov samen te hebben gewerkt met verschillende oud-medewerkers van Trump, waaronder een voormalig zakenpartner van de huidige president: Felix Sater. Sater is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en aandelenzwendel en heeft banden onderhouden met de Russische maffia.

Speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoekt of Trump heeft samengespannen met Rusland om de verkiezingen te winnen, duikt nu ook in het zakelijke verleden van Trump. Volgens recente berichten onderzoekt Mueller onder meer TrumpSoHo, het vastgoedproject waarin de familie Khrapunov appartementen kocht.

De familie Khrapunov en Mukhtar Ablyazov ontkennen tegenover ZEMBLA alle beschuldigingen van criminele activiteiten. Ze zeggen hun vermogen op legale wijze te hebben verkregen. Ze laten aan ZEMBLA weten vals te worden beschuldigd door het regime van Kazachstan dat een politieke heksenjacht tegen hen voert en probeert hen door onder meer het aanspannen van rechtszaken de mond te snoeren. Een woordvoerder van Ilyas Khrapunov zegt dat hij zich bij zijn zaken altijd aan Zwitsers recht houdt.

De uitzending ‘De omstreden vrienden van Donald Trump: De miljardenfraude’ is vanavond te zien om 21:15 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)