25

Kebab voor wereldvrede

Britse advocaat legt uit hoe het geroosterd vlees de leefbaarheid verbetert

De eigenaren van een Schotse kebab-zaak, Khan genaamd, wilden hun zaak langer open houden en de sluitingstijd verzet zien. De gemeenteraad van Dundee zag het niet zitten. Langer open blijven was een recept voor een ellende, meenden de politici. Toen kwam de advocaat van de Khan’s in het geweer.

Kebab For You...
De politici zagen het helemaal verkeerd, legde Janet Hood uit. Medisch onderzoek wijst uit dat eten na alcoholgebruik helpt om de slaap te vatten. Dus, zo redeneerde ze, dat betekent een terugval in huiselijk geweld waarbij alcohol een rol speelt. Want die agressieve types vallen gewoon snurkend neer.

Het maakt de stad dus veiliger als de Khans hun kebab later mogen verkopen. En niet alleen op het gebied van huiselijk geweld. Denk aan de brandveiligheid, hield ze de raad voor. Brandveiligheid? Ja, als de kebab-zaak dicht is gaan de dronkaards naar huis en gaan ze daar zelf een pannetje op het vuur zetten. Denk je eens in wat er dan allemaal kan gebeuren! De zaak van de Khans langer open laten betekent dus minder werk voor de brandweer. En straatrumoer? Natuurlijk niet. Juist niet! De enige keer immers dat er sprake was van een opstootje bij de Khans was toen late stappers bij de kebab-zaak voor een dichte deur stonden en daarover luid hun ongenoegen kenbaar maakten.

Rembrandt KebabDe gemeenteraad zag het als een eye-opener, meldt The Guardian. Nog nooit had iemand zich gerealiseerd dat het eeuwenoude gerecht zoveel problemen in de samenleving kan oplossen. Je zou kebab bijna naar het Midden-Oosten sturen, ware het niet dat het daar al vandaan komt.

Voor wie in Nederland en ver daarbuiten dol is op kebab is er nu Kebabreporters met de bescheiden ondertitel ‘De site waar het allemaal om draait’. Wat natuurlijk gewoon waar is. Op Kebabreporters tref je – je verwacht het niet – verslagen over bezoeken aan kebabzaken. Pareltjes zijn de recensies.

Soms verrek je op straat zowat je nek omdat er een verschrikkelijk mooie vrouw voorbij komt. Zo een waar je bijna tegen zou willen sissen. Maar als je goed kijkt besef je je dat het slechts de kleding en make up is. Nog waarschijnlijker : zonder kleding en make up is het helemaal niets. Dat kan dus blijkbaar ook met kebab.

Bestseller-schrijver Özcan Akyol is fan. “Dit is nu al mijn favoriete site. En ik wil ervoor schrijven!” laat hij op Twitter weten. Gelijk heeft hij. Het smaakt naar meer. Dat kun je van kebab helaas niet altijd zeggen, dus ook daarom die site: Kebabreporters.

cc-foto: Martin Wood / Yansen Sugiarto

Geef een reactie

Laatste reacties (25)