4

Kee & Van Jole: De achtertuin van de informateur en het advies van Aboutaleb

Het duo Kee & Van Jole buigt zich aan tafel van De Nieuws BV over de formatie. Van buitenaf gezien lijkt er sprake van windstilte maar binnen steekt er een storm van onvrede op. Kee vertelt hoe de hoofdrolspelers op Twee Pinksterdag overlegden in de achtertuin van informateur Tjeenk Willink. Volgens Kee moet er “bloed gaan vloeien” en lijkt het er steeds meer op dat Pechtold de schuld krijgt van de penibele situatie waarin het landsbestuur verzeild is geraakt.

Van Jole merkt op dat het toch vooral kwam door de onwrikbaarheid van VVD en CDA tijdens de onderhandelingen met GroenLinks dat de formatiepoging stuk liep. Hij denkt dat de achterban van de VVD eerst via moeizame formatiepogingen rijp gemaakt moet worden voor een coalitie met GroenLinks want de weerzin daartegen is groot. “De Telegraaf heeft de chocoladeletters al klaar liggen.”

Daarna gaat het over het advies van burgemeester Aboutaleb die in een interview met het AD beweerde dat er een centrumrechts kabinet moet komen en dat de PVV ook moet aanschuiven. Kee wijst er op dat Job Cohen toen als PvdA-leider hetzelfde advies gaf. Dat leidde tot een ramp voor de rechtse deelnemers. Aboutaleb zou dat als eventueel toekomstig PvdA-leider niet slecht uitkomen.

Van Jole ziet in de opmerking meer een voorschot op een Rotterdams college waar de PVV deel van uit maakt na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)