Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kee & Van Jole over het hoog spel van Asscher en de kluisdocu Jesse

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Volkskrant vergeleek het wekelijkse radiokwartier van Kee en Van Jole bij De Nieuws BV met een heuse matpartij:
"Het is een gevecht, de studio is de boksring. Kee is Muhammad Ali, de technische bokser, Van Jole George Foreman, de man van de harde stoten. (…) Een radiokwartiertje waarin ze de politiek doornemen. Nooit zijn ze het eens. ‘Heerlijke radio, het gaat ergens over.’"
Deze week schoven ze voor het eerst na de zomervakantie weer aan bij Willemijn Veenhoven. Inzet was eerst de crisis in het demissionaire kabinet. Vice-premier Lodewijk Asscher van de PvdA eist dat er in de nieuwe begroting extra geld wordt opgenomen voor het verhogen van de lerarensalarissen. De VVD wil dat tegenhouden en Peter Kee legt uit welke ingewikkelde compromissen er door de VVD worden verzonnen – “een viertrapsraket” – om tot een compromis te komen.
Volgens Van Jole heeft Asscher deze strijd sowieso gewonnen. Als de VVD toegeeft haalt Asscher een belangrijk punt binnen en als ze weigeren tonen ze hun kleinheid omdat de huidige formatiepartijen vermoedelijk een zelfde maatregel binnen willen halen. Tot verrassing van Kee haalt Van Jole een Chinese wijsheid aan: Zachtheid wint van hardheid. “Asscher zegt gewoon waarom moet ik mijn handtekening zetten onder iets waar ik het niet mee eens ben? Dat kan niemand hem kwalijk nemen.”
Daarna gaat het nog even over de verboden documentaire Jesse die nu in een kluis ligt. Van Jole stelt voor dat GroenLinks de rechten opkoopt via een crowdfund-campagne zodat de NPO geen financiële schade lijdt en de film gebruikt voor de verkiezingscampagne van de gemeenteraadsverkiezingen met lokale vertoningen. Van Jole wijst er ook nog even op dat de PVV een paar jaar terug eiste dat Fitna, de propagandafilm van Wilders, onverkort door de publieke omroep uitgezonden zou worden, terwijl hij nu schande spreekt. “Een boterberg op zijn hoofd, hoger dan de Mount Everest.”
Peter Kee onthult dat Mark Rutte aan hem vroeg of hij een kopie van de film kon regelen zodat ze samen met Klaver er naar kon kijken. Kee kwam daarop met een tegenvoorstel en daar schrok Rutte toch voor terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.