1

Kee & Van Jole: ‘Is Blok zelf goed geïntegreerd? Deelt hij onze waarden wel?’

Bij De Nieuws BV analyseert het commentaarduo Kee & Van Jole het eerste deel van het eerste grote debat van het politieke seizoen, dat over het speech-ongeluk van Stef Blok. Peter Kee, parlementair redacteur bij onder andere Pauw, legt uit hoe Klaver en Asscher D66-leider Pechtold in de hoek drijven en uit de tent weten te lokken. Volgens Kee liet het optreden van Pechtold te wensen over.

Joop-eindredactuer Francisco van Jole constateert dat vooral ook VVD-fractievoorzitter Dijkhoff blunderde. Hij viel direct Kuzu van Denk aan op een uitspraak die Blok nooit gedaan zou hebben, namelijk dat de minister ‘pragmatisch’ staat tegenover xenofobie. Klaver toverde even later het citaat tevoorschijn waarin Blok dat letterlijk zo zegt.

Kee beschrijft hoe Wilders minister Blok in zijn armen probeerde te sluiten en Dijkhoff tracht te tarten door er op aan te dringen toe te geven dat de bewindsman gelijk had. Van Jole valt op dat in het debat veel partijen weer de gebruikelijke grijs gedraaide plaat over integratie afdraaiden. “Terwijl de vraag is of Blok zelf eigenlijk wel goed geïntegreerd is. Deelt hij onze waarden wel?”

Hij merkt ook op dat het debat voorheen over de multiculturele samenleving ging, een model waar je verschillend over kunt denken, en nu ineens over de multi-etnische samenleving, een wezenlijk verschil omdat het over etnische afkomst gaat. “Het is een debat dat thuishoort in het Zuid-Afrika van de jaren zestig.”

Meer Kee & Van Jole? Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week de aflevering gratis. Via RSS, iTunes of Stitcher.

Geef een reactie

Laatste reactie