Laatste update 15:42
14

Kee & Van Jole: Is Wilders z’n mojo kwijt?

In Den Haag las premier Rutte de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet voor. Het is een Ruttiaanse verklaring waarin Nederland tegelijkertijd ‘gewoon’ en ‘uitzonderlijk’ is, constateert Francisco van Jole bij De Nieuws BV. Parlementair journalist Peter Kee viel op hoezeer Rutte in zijn verklaring de hand uitsteekt naar de oppositie.

Na Rutte kreeg Wilders als eerste het woord omdat zijn partij na die van Rutte de grootste is in het parlement. Van Jole zag een oudejaarsconference zonder grappen. “GroenLinks twitterde het beeld van een grijsgedraaide plaat en dat was het eigenlijk ook,” aldus Van Jole. Kee vertelt hoe Buma Wilders klemzette met zijn houding ten opzichte van een dubbelpaspoort. De CDA-leider herinnerde er aan hoe Wilders plots een andere houding aannam ten aanzien van dat fenomeen in Rutte 1 toen er ook een bewindspersoon met twee paspoorten was. Kee: “Buma doet dat steeds, Wilders om de oren slaan met z’n eigen stemgedrag.”

Ook Pechtold tackelde Wilders door te vragen naar wanneer dat ‘échte Nederland’ van hem dan eigenlijk bestand. De PVV-fractievoorzitter antwoordde met ‘vóór 1850′ waarop Pechtold een fijne tekening gaf van het Nederland uit die tijd. “De ouderenzorg, was die toen zo als u het graag zou hebben? De weduwe die om geld moet gaan bedelen bij de kerk?” Wilders leek niet goed raad te weten met de reacties. “Hij lijkt z’n mojo kwijt”, constateert Van Jole. Kee verwacht dat Baudet later op de dag voor meer spektakel gaat zorgen.

Presentator Willemijn Veenhoven vraagt of het dus genieten was (15:35). Daarop legt Van Jole uit dat er helaas eigenlijk niets te lachen valt. “Als ik Wilders zo in het parlement hoor praten ben ik echt blij dat er weinig mensen op de wereld zijn die Nederlands verstaan. Het is racistische praat die zo uit het Zuid-Afrika van de Apartheid lijkt te komen.”

Beluister Kee & Van Jole als podcast of abonneer je via de RSS-feed.

Of luister via iTunes

Geef een reactie

Laatste reacties (14)