78

Kee & Van Jole over ‘anti-Timmermans’-spotje SP en speech Wopke Hoekstra

De SP heeft een nieuwe campagnespot met daarin een hoofdrol voor Hans Brusselmans, een fictieve figuur die verwijst naar PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Peter Kee is onder de indruk en beschrijft hoe het spotje toont dat Brusselmans naar de wc gaat en taart eet. Hij wordt neergezet als de belichaming van het verderfelijke Brussel.

Van Jole keurt het spotje af. Volgens hem laat het zien dat de SP tegenwoordig niet in staat is het eigen verhaal onder de aandacht te brengen. “Socialisten horen mensen te verheffen, van dit spotje leer je niets, het houdt de kiezers dom.”

Daarna praten de twee over de speech van Wopke Hoekstra. Volgens Kee heeft deze met zijn speech in Berlijn effectief concurrent Hugo de Jonge uitgeschakeld voor het leiderschap van het CDA. Van Jole constateert dat Hoekstra gewoon het verhaal van de Europese christendemocraten vertelt en dan nog de gematigde versie. “Manfred Weber, de christendemocratische spitzenkandidaat, heeft verklaard niet gekozen te willen worden met steun van de nationalisten. Als je dat naar Nederland vertaalt zou het CDA in de provincies geen coalities moeten vormen met FvD.”

Het spotje van de SP maakt op Twitter felle discussies los. SP-Kamerlid Peter Kwint wil niets weten van de kritiek van Van Jole.

NRC-columnist Bas Heijne vindt het spotje maar niets:

Anderen, zoals de rechtse commentator Geerten Waling, bekend van onder andere het omstreden moslim-debat in De Balie, vinden het spotje juist prachtig.

Oordeel zelf en reageer:

Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS, iTunes of Stitcher.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)