Laatste update 19:46
21

Kee & Van Jole over PVV-zedenpolitie, Dijkhoff stimuleert criminaliteit en ik rukt op in de Kamer

Kee & Van Jole, het commentaarduo dat wekelijks aanschuift bij De Nieuws BV om hun licht te laten schijnen over Haagse zaken, trok vandaag naar het parlement zelf om de Algemene Politieke Beschouwingen te aanschouwen. Peter Kee, parlementair verslaggever voor onder meer Pauw, sloop op de hem bekende wijze door de wandelgangen en zag hoe nerveus iedereen was voor deze grote dag. “Hoewel je na een uur of twee ook wel ziet dat de verveling begint toe te slaan in vak K”, doelend op het gedeelte waar de kabinetsleden de betogen aanhoren.

Wilders mocht zoals wel vaker als eerste beginnen en opende meteen de aanval op Denk. Binnen enkele minuten was het belangrijkste politieke debat ontaard in een ordinaire scheldpartij, constateert Van Jole, eindredacteur van Joop. Kee merkt op hoe Wilders een nieuwe grens overschreed door naar D66-leider Alexander Pechtold uit te vallen met een verwijzing naar diens buitenechtelijke affaire. Daar op aangesproken begon hij meteen te huilen over dat zijn Kamerleden in 2010 ook onder vuur werden genomen voor ‘privé-kwesties’. Verschil is echter, zo legt Kee uit, dat het toen ging om Kamerleden die wetsovertredingen hadden begaan of daarvan verdacht werden.

Van Jole wijst er fijntjes op dat Wilders zich nu begint te bemoeien met wat mensen tussen de lakens doen. “Politici die zich daarmee bemoeien kennen we eigenlijk alleen maar uit landen als Iran of Saoedi-Arabië waar islamitische extremisten het voor het zeggen hebben en je ziet nu ook weer dat Wilders daar steeds meer op gaat lijken.”

Daarna gaat het over het vage plan van Dijkhoff die criminaliteit in arme wijken zwaarder wil bestraffen. “Dat betekent dus dat de dieven uit zullen gaan wijken naar gebieden waar minder zware straffen gelden, zoals Wassenaar. Het is een soort nivellering van de misdaad.”

Tot slot wijst Van Jole er op dat politici het steeds vaker over zichzelf hebben. In plaats van de voorbeelden van Henk & Ingrid of andere burgers aan te halen heeft Dijkhoff het over de toekomst van zijn dochter en de verbouwing van zijn huis. De volksvertegenwoordigers worden daardoor steeds meer ik-vertegenwoordigers.

Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS, iTunes of Stitcher.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)