10

‘Keep whining, bitches’

Heftige reacties op korte film van Eléonore Pourriat: 'De feministische strijd is nu belangrijker dan vijf jaar geleden'

De korte film van Eléonore Pourriat, ‘Majorité opprimée’ (Onderdrukte meerderheid), werd in een week al 3 miljoen keer bekeken op YouTube. De video won vijf jaar geleden al een prijs in Kiev, maar werd toen niet opgepikt door het grote publiek. Volgens de regisseur scoort de film nu wel, omdat de feministische strijd vandaag heftiger woedt dan vijf jaar geleden.


In een interview met The Guardian zegt Pourriat: 

De feministische strijd is nu belangrijker dan vijf jaar geleden. Mijn filmpje wordt nu opgemerkt omdat mensenrechten in gevaar zijn. Denk aan homofobie, seksisme, de abortuskwestie in Spanje. Het is een olievlek die zich verspreidt.

Ondanks de populariteit maakt de video niet alleen positieve reacties los. Boze comments onder de video – ‘Keep whining, bitches‘ – en mails aan de regisseur tonen aan:

dat ik een gevoelige snaar heb geraakt. Vrouwen over de hele wereld weten dat dagelijks seksisme te lang heeft kunnen bestaan.

In de video, die vorige week ook op Joop werd geplaatst, speelt een zekere Pierre de hoofdrol in een wereld waar vrouwen heersen en mannen worden onderdrukt. Pourriat:

Ik wilde dat zelfs zijn vrouw zich niet zou inleven in Pierre, geen empathie of medelijden zou tonen. Zij kan en wil niet voelen wat hij voelt. Andersom is dat zo vaak het geval. Dat vrouwen niet worden geloofd wanneer ze worden aangevallen, dat ze zelf de schuld krijgen van deze situaties vanwege hun kleding. Mannen kunnen zich ook de meest subtiele manieren van lastigvallen niet voorstellen, simpelweg omdat ze het zelf nooit meemaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)