24

Keert nu ook Duitsland zich tegen de euro?

Nieuwe partij in Duitsland Alternative für Deutschland pleit voor afschaffing euromunt

De euro verliest bij onze buren, in Duitsland, inmiddels fors aan populariteit, zo lijkt het. Vooraanstaande economen en journalisten hebben een partij opgericht met als doel: het afschaffen van de munt en het herinvoeren van de Duitse Mark. De naam van de partij: Alternative für Deutschland. Bij de presentatie van de partij was de zaal te klein, aldus de Volkskrant. Duidt de grote opkomst op een toename van het anti-Europa sentiment bij onze buren?


De bijeenkomt op 12 maart was in eerste instantie niet bedoeld als partijpresentatie, maar als discussieavond. Nadat de pers er lucht van had gekregen en het aankondigde als partijpresentatie, was de reactie van mogelijke nieuwe volgers zo positief, dat de partij besloot de avond inderdaad te gebruiken als presentatie.

De partij bestaat niet uit de minste lieden. Het zijn voornamelijk professoren en doktoren die zich hebben verenigd. Op het podium hield Bernd Lucke het woord, een in Duitsland bekende econoom van de universiteit van Hamburg. Lucke:

Europa staat aan de rand van het graf. Maar er is een alternatief: we moeten terug naar de nationale munt. De huidige, zogenaamde reddingsmaatregelen zijn exclusief gericht op kortetermijnoplossingen en komen dan nog vooral banken ten goede.”

De Europese Unie op zich hoeft wat Lucke betreft het veld níet te ruimen.

Europa dient over een binnenmarkt te blijven beschikken, goede verhoudingen met de buurlanden zijn noodzakelijk. Maar over gloeilampen en de kromming van komkommers kan de Bondsdag zelf heel goed beslissingen nemen.”

Lucke is 33 jaar lid geweest van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. In 2011 zegde hij zijn lidmaatschap op, vanwege de ‘falende Europese politiek’. Sindsdien verkondigt hij zijn visie in diverse praatprogramma’s en schrijft hij menige bijdrage over de eurocrisis. Hierboven is hij te gast bij Maybrit Illner.

Alternative für Deutschland bevat een waslijst van prominente sympathisanten. Vooral veel hoogleraren economie van conservatieve en liberale huize, weet de Volkskrant te melden. De opvallendste naam zou die van Hans-Olaf Henkel zijn, de voormalige voorzitter van de Budesverband der Deutschen Industrie. Daarnaast zijn ook de economen Joachim Starbatty en Wilhelm Henkel ‘lid’. Starbatty is voorzitter van de partij. In april 2010 probeerden die twee, tevergeefs, de Duitse steunmaatregelen voor Griekenland ongeldig te laten verklaren door het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.

Het is nog niet duidelijk of Alternative für Deutschland in september mee zal doen aan de landelijke verkiezingen. Allereerst moet de lijst in elk van de 16 bondslanden tweeduizend handtekeningen van sympathisanten ophalen. Mocht dat lukken, dan is er ook nog de kiesdrempel van vijf procent. Uit recente peilingen blijkt overigens dat 26 procent van de Duitsers interesse heeft voor een anti-Europese partij.

De Volkskrant (betaalde toegang): Weg met de euro, klinkt het plots in Duitsland

De website van de partij is hier te vinden

Geef een reactie

Laatste reacties (24)