Laatste update 17:03
88

Kelder geeft opheldering over verkrachtingsuitspraak, zaait nog meer verwarring

Jort Kelder deed gisteren in de eerste aflevering van zijn nieuwe radioshow “dr Kelder en Co” op radio 1 veel stof opwaaien met zijn bewering “veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden” om daar vervolgens ook nog eens de dubieuze suggestie “Nou ja, niet verkracht in de zin van rapper Boef” aan toe te voegen.

De uitspraak schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. In een kort interview met de NOS vandaag verklaart Kelder zich nader, maar veel wijzer wordt de lezer daar niet van. Kelder spreekt van ‘een nooit geplande rel’ en stelt alle ophef totaal niet te begrijpen:

Ik heb in een gesprek met Rosanne iets gezegd waarin het ging over het testosteronverschil tussen mannen vrouwen. Ik heb er een element in gegooid waarmee ik het jagersgedrag van bepaalde vrouwen aankaartte. Dat zie ik in mijn eigenlijk leven ook terug. Als mensen even de moeite nemen het gesprek helemaal te luisteren, dan hoor je dat ook. Ik zeg dan ook: ik gebruik zware woorden, en ja, aan het woord verkrachting zit een enorme lading, het woord verkrachting is niet gunstig gekozen. Maar ik blijf erbij: er zijn vrouwen die erop aandringen stevig aangepakt te willen worden. Ik krijg die aanbiedingen ook, maar leg ze altijd naast mij neer.

Hoewel Kelder volhardt in zijn gebruik van het woord verkrachting voor vrijwillige seks (vrouwen bieden zich bij hem aan en stellen ‘stevig aangepakt te willen worden’) kiest de voormalig hoofdredacteur van Quote ervoor om verkrachtingsslachtoffers te omschrijven als ‘vrouwen die gepakt worden’:

Ik ben geen dader hier, ik heb niemand onheus betast, het is toch belachelijk dat we leven in een wereld waar we meteen wordt opgeroepen om een radioprogramma te stoppen als je ook maar iets zegt. Dit wil ik even duidelijk maken voor je verhaal: Ik bagatelliseer op geen enkele manier vrouwen die gepakt worden en ik heb nooit zoiets gedaan met de hand op hart. Of er moet zich nu een hele batterij exen melden, maar nee, echt niet. Nooit gedaan.

Je zou bijna denken dat hij het erom doet, want op Twitter geeft de journalist en columnist zojuist evenmin blijk van veel fijngevoeligheid waar het seksueel geweld betreft. Hij beschuldigt ‘hijgerige types’ ervan zijn woorden ‘te verkrachten’:

Afbeelding: screenshot Twitter @drKelderenCo

Geef een reactie

Laatste reacties (88)