Laatste update 20:40
47

Ken je die grap over een tsunami aan asielzoekers… Ze kwamen niet

Nederland is de afgelopen jaren veelvuldig gewaarschuwd voor de instroom van asielzoekers. We zouden overspoeld worden, als ware de vluchtende mensen een natuurramp gelijkende een tsunami, of een plaag, waar slechts hardnekkige verdelging tegen zou kunnen helpen. De werkelijkheid is, zoals wel vaker bij doemscenario’s het geval is, een stuk milder: uit de meest recente cijfers blijkt dat ruim de helft minder asielzoekers dan verwacht in 2016 een eerste aanvraag indiende in Nederland.

In 2015 dienden van juni tot december 43.100 mensen een eerste asielaanvraag in Nederland in. Voor dit jaar voorspelde de overheid eenzelfde aantal. Later werd dit naar beneden bijgesteld, om uiteindelijk op een daadwerkelijk aantal van 18.200 te komen. Nog niet de helft van het jaar ervoor. Reden hiervoor volgens dagblad Trouw:

De deal uit voorjaar 2016 tussen de Turken en de Europese Unie over de opvang van vluchtelingen is een van de oorzaken. Ook de vrijwel dichte grenzen op de Balkan zorgen ervoor dat er veel minder vluchtelingen in Nederland terechtkomen.

Weer vluchteling doodgevroren
Zij die de overtocht wel proberen te maken, doen dat onder wrede, onmenselijke omstandigheden. De vlucht naar Europa is geen makkelijke, die door de wintermaanden nog eens wordt bemoeilijkt. Dat heeft dit jaar al tot een aantal dramatische gebeurtenissen geleid. Reeds drie vluchtelingen zijn aan de Griekse kant van de grensrivier Evros doodgevroren, anderen zijn met zware onderkoeling ternauwernood gered. Ook maandag hebben Griekse hulpverleners een dode vluchteling moeten bergen. De man had geprobeerd de Evros over te steken. Zijn lichaam was al door een meter sneeuw bedekt toen hij werd ontdekt.
Trouw: Ruim de helft minder asielzoekers dan verwacht in 2016

cc-foto: ItaliaABC

 

Geef een reactie

Laatste reacties (47)