11

‘Kerk faalt bij hulp misbruikslachtoffers’

Commissie Deetman: Katholiek klachtenbureau Hulp en Recht moet slachtoffers doorverwijzen naar professionele hulpverlening

Het katholieke klachtenbureau Hulp en Recht heeft gefaald in de hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik. De behandeling van meldingen van misbruik moet dan ook ingrijpend verbeteren. Dat schrijft de commissie-Deetman in haar vanmorgen gepresenteerde advies Naar hulp, genoegdoening, openbaarheid en transparantie. Dat meldt NRC Handelsblad.

De commissie Deetman doet in opdracht van de Kerk onderzoek doet naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Kerk. Deetman schrijft dat Hulp en Recht volstrekt inadequaat reageerde op de 1800 klachten die vanaf afgelopen voorjaar binnen kwamen, zo meldt NRC. “Het bestuur is verantwoordelijk, was op de hoogte van de ernst van de situatie, reageerde onvoldoende adequaat en schoot dan ook tekort”, aldus Deetman.

Deetman vindt dat de stichting Hulp en Recht tegengestelde belangen dient, door zowel voor de slachtoffers als voor de kerk te werken. Dat meldt de NOS. Slachtoffers moeten in het vervolg worden doorgestuurd naar de juiste hulpverlening, vindt Deetman.

Hulp en Recht moet binnen een jaar worden omgetoverd tot een nieuwe organisatie, bestaande uit een klachtencommissie, een meldpunt en een kwaliteitscentrum. Dit centrum moet slachtoffers op deskundige wijze doorverwijzen naar erkende hulpverleners, zoals Slachtofferhulp Nederland. De Kerk moet de kosten van de hulpverlening dragen. Ook is het “denkbaar” dat er een collectieve schadevergoedingsregeling komt “in het belang van klagers die schadevergoeding en compensatie vragen”, aldus NRC.

GroenLinks laat in een reactie weten dat de conclusies van de commissie niet compleet zijn. “Ik dank de commissie Deetman voor haar inzet, maar ze heeft helaas teveel over en te weinig met de slachtoffers gepraat”, zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi.

Dibi stelt voor om op korte termijn een hoorzitting te organiseren voor slachtoffergroepen. Volgens GroenLinks zou ook de Raad van de Kinderbescherming hierbij betrokken moeten worden. Vervolgens kan beoordeeld worden of een onafhankelijke waarheidscommissie noodzakelijk is.
Dibi: “Bij dit soort excessen past schuld en boetedoening. Slachtoffers worden levenslang getekend door wat hen is aangedaan. Het minste wat we kunnen doen is waarheidsvinding, excuses maken en beterschap beloven.” 

Lees meer bij NRC: Harde kritiek op kerkelijke hulp aan slachtoffers misbruik

NOS: Deetman bekritiseert Hulp en Recht

Geef een reactie

Laatste reacties (11)