76

Kerncentrale Borssele mag weer gaan draaien

Raad van State oordeelt dat kerncentrale Borssele toch open mag blijven ... Samsom in 2005: 'Openhouden kerncentrale wordt na 2013 link'

De kerncentrale in Borssele mag toch open blijven. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. Greenpeace en andere bezwaarmakers hebben volgens de raad te weinig aangetoond dat de controles naar de veiligheid van de centrale onvoldoende zouden zijn geweest.

De kerncentrale opende in 1973. De vergunning voor het openhouden verliep vorig jaar, maar minister Henk Kamp (Economische Zaken), besloot in maart vorig jaar de kerncentrale een aangepaste vergunning voor twintig jaar te verlenen.

Greenpeace meent dat Kamp de vergunning heeft verleend op basis van ‘flinterdunne veiligheidsgaranties’. De Raad van State acht dat niet bewezen.

In 2005 zei coalitiepartner PvdA bij monde van destijds Tweede Kamerlid Diederik Samsom – en kernenergiespecialist – nog dat de partij tegen het openhouden van de kerncentrale is, en blijft. Sterker nog: Samsom waarschuwde dat het openhouden van de centrale na 2013 link wordt. De huidige partijleider:

Borssele kan straks meedoen met de wedstrijd ‘oudste nog draaiende kerncentrale ter wereld’. Ik denk niet dat we trots moeten zijn op die titel. Na 2013 wordt het link.

De PvdA laat nu weten dat in 2005 in een contract door de toenmalige regering is besloten dat Borssele openblijft. Eerdere sluiting brengt een enorme schadevergoeding met zich mee. De partij is daarom tevreden met de uitkomst van de stresstest waaruit is gebleken dat Borssele het goed doet op veiligheidsgebied.

Vorig jaar is de kerncentrale onderzocht op haarscheurtjes, waarna het ministerie van Economische Zaken opgelucht adem kon halen, omdat de zaak ‘veilig’ zou zijn. GroenLinks trok echter aan de bel omdat niet de hele kerncentrale, maar slechts 40 procent is onderzocht. De partij wil de de minister het hele reactorvat laat onderzoeken.

cc-foto: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (76)