19

‘Kernenergie kan duurzame energie niet bijbenen’

Volgens de Amerikaanse denktank Worldwatch Institute kunnen overheden beter investeren in zonne- en windenergie dan in kernenergie

De meeste stroom die werd opgewekt in 2010 kwam uit duurzame energiebronnen en niet zoals verwacht uit de productie van kernenergie. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse denktank Worldwatch Institute.

“In 2010 bereikte de wereldwijd geïnstalleerde capaciteit van onder meer windturbines, biomassacentrales en zonne-energie 381 gigawatt, meer dan de nucleaire capaciteit van 375 gigawatt”, zo staat in het rapport ‘The World Nuclear Industry Status Report 2010-2011‘.

Worldwatch Institute meent dat de cijfers voor zichzelf spreken. Het ontwikkelingstempo van hernieuwbare energie is vele male hoger dan bij kernenergie. De levensduur van sommige kernreactoren kan met 40 jaar of meer verlengd worden, maar na de ramp met kerncentrale Fukushima I in Japan ‘wordt het scenario van veralgemeende levensduurverhogingen minder waarschijnlijk’, schrijven de onderzoekers.

De Morgen: Wereldwijd meer hernieuwbare energie dan nucleaire

cc-foto: Martin Heinsius

Geef een reactie

Laatste reacties (19)