33

‘Kernraketten moeten weg uit Europa!’

Belgische oud-ministers pleiten voor aanpassing nucleair beleid

Twee gewezen Belgische premiers en twee gewezen ministers van Buitenlandse Zaken pleiten voor de verwijdering van kernraketten uit Europa. “De Amerikaanse tactische kernwapens in Europa hebben geen enkel militair belang meer.”

In een opmerkelijk opiniestuk pleiten de oud-premiers Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt en de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken Willy Claes (tevens ex-Navo-topman) en Louis Michel voor de verwijdering van alle kernwapens uit Europa.

De Koude Oorlog is definitief voorbij. Het is tijd om ons nucleair beleid aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Landen als Pakistan, India, en Noord-Korea hebben sinds kort de nucleaire club vervoegd. De kans is zeer groot dat Iran en andere staten in de regio zullen volgen, wat een nooit geziene destabilisering in een al zo volatiele regio zal teweegbrengen. Wij stellen ons hardop de vraag hoe het verder moet.

Het opiniestuk is een initiatief van Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, en Jo Hanssens, de voorzitter van Pax Christi, zo meldt De Standaard. Het is de eerste keer dat voormalige topministers een dergelijke oproep doen.

Vredesbewegingen reageren verheugd op de open brief: “De stellingname van Claes, Dehaene, Michel en Verhofstadt is bijzonder betekenisvol met het oog op de Toetsingsconferentie van het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag die vanaf 3 mei in New York doorgaat.”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)