88

Kerry: ‘inzet gifgas is moreel obsceen’

Update: VS achten gifgasaanval door Assad bewezen - Eerder: CIA-documenten bewijzen steun VS aan gebruik gifgas door Saddam ... Oud-kolonel: we wisten het

Terwijl de VS militair ingrijpen overweegt in een reactie op de mogelijke gifgasaanval in Syrië, wijst het tijdschrift Foreign Policy er fijntjes op dat de VS in het verleden beslist geen ‘rode lijn’ trok bij gifgas.


Update 21:20 uur:
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft in een verklaring gezegd dat – hoewel er ter plekke nog ‘additioneel bewijs’ verzameld wordt – dat de feiten en gezond verstand erop wijzen dat er wel degelijk gifgas is ingezet in Syrië. 

Volgens Kerry bestaat er voldoende bewijs dat het regime van Assad verantwoordelijk is voor het inzetten van gifgas en voor de poging om 

het gebeurde te verdoezelen. Volgens Kerry wordt dat bewijs nu onderzocht en zal het de komende dagen met de wereld worden gedeeld.

Kerry noemde de gifgasaanval immoreel en niet te ontkennen. Mensen die denken dat de beelden zijn geënsceneerd zouden volgens Kerry dan ook bij hun ‘morele kompas’ en geweten te rade moeten gaan. 

De speech van Kerry lijkt te bevestigen dat militair ingrijpen door de VS in Syrië nabij is. President Obama is momenteel druk in overleg met het Amerikaanse congres en internationale bondgenoten, zodat hij een ‘geïnformeerde 

beslissing’ kan nemen over hoe te reageren op het gebruik van chemische wapens.

Eerder:
In een ‘exclusive’ gebaseerd op CIA-documenten stelt het gerenommeerde blad dat de Amerikaanse inlichtingendiensten eind jaren tachtig wisten dat het Irakese leger van Saddam Hoessein mosterdgas en sarin gebruikte in de oorlog tegen Iran. Maar ze deden niets “om een serie gifgasaanvallen te stoppen die veel vernietigender was dan wat we in Syrië hebben gezien.”

Het Irakese leger gebruikte de chemische wapens voorafgaand aan vier beslissende militaire offensieven in 1988. De Amerikanen boden daarbij belangrijke ondersteuning in de vorm van satellietbeelden, kaarten en andere informatie.

De Amerikanen hebben de steun aan de gifgasaanvallen altijd ontkend door te benadrukken dat Saddam Hoessein ze nooit aankondigde. Maar volgens luchtmachtkolonel b.d. Rick Francona, militair attaché in Bagdad ten tijde van de de oorlog, lag dat toch iets anders. Hij zegt in Foreign Policy:

De Irakezen vertelden ons nooit dat ze van plan waren gifgas te gebruiken. Maar dat hoefde ook niet. We wisten het al.

 Foreign Policy: CIA Files Prove America Helped Saddam As He Gassed Iran

cc-foto: Cliff

Geef een reactie

Laatste reacties (88)