Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kerry: 'Niets doen lost niets op'

  •  
30-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
obamapers
Video: 'Voldoende bewijs dat regime gifgasaanval pleegde' ... BBC filmt gevolgen aanval met 'Napalm' op schoolplein Syrië ... Generaals VS vrezen onvoorziene gevolgen aanval
Gaat Obama nu wel of niet militair ingrijpen in Syrië? De wereld houdt haar adem in. Nadat gisteren Groot-Brittannië gedwongen werd om terug te krabbelen, en Hollande zijn taal afzwakte, lijkt Obama nog steeds vastbesloten zijn aanvalsplannen door te zetten. In een persconferentie gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een opsomming van de bewijzen en aanwijzingen en concludeerde dat een reactie onvermijdelijk is.
Update 19:20
Kerry somde tijdens zijn persconferentie een reeks aanwijzingen en bewijzen op dat het regime achter de gifgasaanval zat. Wachten op een definitieve bevestiging van de VN heeft volgens hem geen zin omdat de inspecteurs niet als opdracht hebben te achterhalen wie er verantwoordelijk is: “Dat valt buiten hun mandaat”. Hij zei ook niet te zullen accepteren dat Rusland consequent iedere actie tegen Syrië blokkeert.
Volgens Kerry is het noodzakelijk dat er een actie volgt. “Niets doen lost niets op.” De Verenigde Staten kan volgens hem niet afwachtend toekijken als er wapens worden ingezet waarvan wereldwijd is afgesproken dat ze niet gebruikt mogen worden. Het gaat wat dat betreft niet alleen om Syrië. Volgens Kerry kijken andere kwaadwillende regimes en extremisten of Assad er mee wegkomt. Hij stelde dat de Verenigde Staten de komende dagen beslist wat er gaat gebeuren.
Bij de aanval van 21 augustus zijn volgens Kerry 1429 mensen, onder wie 426 kinderen, gedood.
Duitsland, Frankrijk en Nederland Duitsland heeft inmiddels laten weten geen plannen te hebben voor een militaire bijdrage aan een mogelijke aanval. Frankrijk houdt echter vast aan de wens voor “ evenwichtige en stevige actie ” tegen Syrië, eventueel zonder VN-mandaat. Luchtaanvallen zullen daarbij niet worden uitgesloten, aldus de Franse president Hollande. Nederland wacht nog steeds op telefoon van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry, maar volgt vooralsnog het VN-traject. Al zou minister Timmermans graag inzage krijgen in het bewijs dat de Amerikanen zeggen te hebben:
De Amerikanen zijn heel stellig over hun positie. Ik zal tegen hem zeggen: als je wilt dat wij serieus kijken naar jullie positie, dan zou je ons enorm helpen als je de informatie die jullie hebben met ons deelt. Dan kunnen we zelfstandig een oordeel vellen over wie hier schuldig is.
Friendly fire In de Verenigde Staten komen steeds meer tegenstanders van een aanval uit de kast. Voor het Witte Huis wordt geprotesteerd met spandoeken waarop leuzen als ‘Obomba, don’t drone Syria’, ‘Don’t Iraq or attack Syria’ en ‘Endless War for Empire’ te lezen zijn.
Zelfs hoge Amerikaanse militairen hebben laten uitlekken dat zij vrezen dat een aanval meer kwaad zou doen dan goed. Het Witte Huis zou bovendien geen duidelijke strategie hebben hoe om te gaan met de burgeroorlog in Syrië. Gordon Miller, een hoge militair bij het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, beschrijft een ‘lose/lose’ situatie. Hij waarschuwt voor mogelijk verwoestende gevolgen, inclusief nieuwe gifgasaanvallen in Syrië en de mogelijkheid dat Israël in de oorlog wordt betrokken. Maar als de aanval juist weinig teweeg brengt en Assad de bombardementen doorstaat, wordt de Amerikaanse geloofwaardigheid beschadigd.
Groot-Brittannië De Britten hebben definitief hun steun aan een militaire interventie ingetrokken. David Cameron, de Britse premier, vindt niet dat hij de VS nu excuses verschuldigd is. Volgens Cameron zullen de Amerikanen begrijpen dat hij zich moet voegen naar de wens van het Britse volk. Obama heeft al aangegeven dat het intrekken van de Britse steun geen invloed zal hebben op zijn beslissing omtrent Syrië.
Rusland De Russen hebben geen inzage gekregen in het bewijs tegen Assad wat Obama gisteren met zijn volksvertegenwoordigers deelde, dat heeft een hoge adviseur van Putin verklaard. De adviseur sprak tevens uit dat Rusland verheugd was over de Britse beslissing om af te zien van militaire steun aan een aanval tegen Syrië. De beslissing zou een teken zijn dat: ‘mensen de gevaren van een militaire actie beginnen te begrijpen’.
Napalm De Syrische bevolking kreeg vandaag een nieuwe gruwelaanval te verwerken. Een filmploeg van de BBC filmde de gevolgen van een aanval met een brandbom, op een schoolplein in het Noorden van Syrië. Zeker tien mensen kwamen daarbij om het leven, aldus de journalisten die getuige waren van de verschrikkingen. Een gevechtsvliegtuig zou zijn overgevlogen en een voorwerp op het plein hebben laten vallen, met een kleine explosie tot gevolg, waarna veel vuur en rook ontstond. Vlak na de inslag van de bom begon een aanwezige man met filmen. De schokkende beelden zijn door de BBC online gezet. Tientallen kinderen liepen ernstige brandwonden op, sterk lijkend op de wonden die napalm veroorzaakt.
Kerry Een Amerikaanse functionaris meldt aan persbureau Reuters dat de VS van plan is een deel van het rapport over de chemische aanval in Syrië te publiceren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zal hier  een persconferentie over houden, die naar verwachting om 18.30 uur begint. Het blad Foreign Policy kwam vandaag met een lijst van 35 Syrische doelwitten die waarschijnlijk een Amerikaanse kruisraket te vrezen hebben. Het zou daarbij vooral gaan om militaire doelwitten als vliegbases, wapendepots en chemische fabrieken.
Lees ook op Joop: VS overweegt solo-actie
cc-foto: Whitehousegov.org

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.