5

Kerstavond zorgt voor topdag Nederlandse middenstand

Afgelopen koopzondag viel nog in het water door het koude weer

Daags voor kerstmis heeft de Nederlandse middenstand heel goed geboerd, ondanks de economische crisis. De verwerker van pintransacties Equens noteerde het hoogste aantal pinbetalingen ooit op een dag in Nederland gedaan.

Door redactie Joop

Aan het eind van de koopdag was bijna 11 miljoen keer met een pinpas betaald. Het vorige record, van 24 december 2008, stond op 9,8 miljoen transacties. Vooral ’s avonds was het opvallend druk.

Dat het woensdag (en ook donderdag) zo storm liep bij winkeliers, heeft volgens experts wel degelijk alles te maken met de crisis. Minder mensen gaan uit eten, en vieren kerstmis in plaats daarvan gewoon thuis, met zelf gekookt eten.

Een andere reden van de piekdrukte vandaag is de tegenvallende verkoop de voorgaande dagen door het koude weer. Gisteren nog berichtte NOS Nieuws:

Nederlandse winkeliers zijn teleurgesteld over de kerstverkopen tot nu toe. Door de sneeuw van de afgelopen dagen zijn de omzetten fors lager uitgevallen dan in voorgaande jaren. (…) Dat de laatste koopzondag voor Kerst door de sneeuw een flop werd, hakt er bij veel ondernemers in. Zo ziet Herbert de Vries, voorzitter van de Sneekse ondernemersvereniging, bij veel ondernemers een halvering van de omzet.

Vandaag hebben Nederlandse winkeliers dus een inhaalslag gemaakt. De detailhandel verwacht deze week zeker voor 750 miljoen euro aan extra omzet te hebben gedraaid in vergelijking met een normale week.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)