Laatste update 13:46
74

Kersttoespraak koning: Het belang van gemeenschapszin en nieuwsgierigheid


In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft koning Willem-Alexander het belang van ‘gemeenschapszin’ benadrukt. Volgens de koning is het in het dagelijks leven steeds moeilijker om mensen met een andere achtergrond of met andere opvattingen te ontmoeten. Hij noemde het van groot belang om ‘niet te zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij’.

De ramp op de Caribische eilanden als gevolg van orkaan Irma kwamen ook aan bod:

Ik denk ook terug aan de ontreddering die ik zag op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, waar natuurgeweld het leven van tienduizenden inwoners van ons Koninkrijk letterlijk overhoop had gegooid. En aan de moedige aanzetten tot wederopbouw. Beelden en verhalen die me niet loslaten.

Ook had de koning een boodschap voor gebruikers van sociale media waarop nepnieuws en vaak daarmee gepaard gaande hetzes het afgelopen jaar veelvuldig werden ingezet. Volgens de koning is voor veel mensen de verleiding groot om zich terug te trekken in een filterbubbel:

Onze communicatie via internet geeft fantastische mogelijkheden, maar biedt niet automatisch een open venster op de wereld. Het is vaak lastig feiten en verzinsels van elkaar te onderscheiden.
Nuance en inlevingsvermogen lijken bij voorbaat het onderspit te delven en Twitter maakt het debat soms bitter. Steeds meer mensen houden hun digitale deur het liefst dicht en nemen alleen nog kennis van ideeën die hun groepsgevoel en mening bevestigen.

Daardoor kan er volgens de koning ‘iets essentieels’ verloren gaan, namelijk de nieuwsgierigheid in anderen:

Nieuwsgierigheid naar de wereld achter de gordijnen. Het is iets wat ik ook veel hoor in gesprekken met mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk. Zij zien hun wereld groter worden in contact met vreemden. Vaak blijkt er veel gemeenschappelijks te zijn.
Misschien is dit een begin van een antwoord. Niet zoeken naar een breder ik, maar naar een groter wij.
Dat zoeken naar een groter wij is altijd een drijvende kracht geweest in de geschiedenis van ons land en onze democratie. Eenvoudig is het niet. Het gaat vaak met horten en stoten en het vereist volhouders die doorgaan tegen de verdrukking in.

Lees hier de complete toespraak

Geef een reactie

Laatste reacties (74)