101

Kersttoespraak koning: ‘Oog hebben voor elkaar’

Dinsdag heeft koning Willem-Alexander in zijn jaarlijkse kersttoespraak een pleidooi gehouden voor meer samenwerking in Nederland. Dat is wat Nederland volgens de koning door de gehele geschiedenis heen sterk heeft gemaakt: ‘Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken.’

‘Oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang,’ dat is volgens koning Willem-Alexander de norm en ‘deze norm mogen we nooit laten vervagen’. Met zijn toespraak wijst de koning op polarisatie in de samenleving en benadrukt het belang van geloof houden, niet per se in religieuze zin, ‘maar ook het geloof in onszelf, in elkaar, in een gelukkige en vreedzame toekomst’:

Het is niet altijd makkelijk dat geloof vast te houden. Wie het nieuws volgt, zakt de moed soms in de schoenen. Wat komt er terecht van alle mooie idealen en beloften? Berichten over intimidatie en extremisme – ver weg maar óók dichtbij – kunnen ons boos maken. Tegenover de sterke en brute krachten in de wereld staan gewone mensen machteloos… zo voelt het vaak.

Volgens koning Willem-Alexander lijkt het voor veel mensen soms alsof ze geen invloed hebben op wat er allemaal in de wereld gebeurt. ‘Maar zou het niet kunnen dat we onze eigen rol onderschatten’, vraagt hij ook. Als voorbeeld van het succes van samenwerking noemt de koning hoe hij tijdens bezoeken door het land ziet hoe burgers zaken voor elkaar krijgen door ‘samen dingen op te pakken en te organiseren: ‘Dat kan het opknappen en runnen van een dorpshuis zijn. Of met je buurtgenoten overschakelen op duurzame energie. Of een verwaarloosd binnenterrein omtoveren tot een tuin waar alle bewoners plezier van hebben.’

We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen.
We kunnen samen niet alles. Maar wel veel.

Lees hier de gehele toespraak van de koning

Geef een reactie

Laatste reacties (101)