161

Kersttoespraak uitgelekt

RVD zet video vast online op makkelijk te vinden 'geheime' plek ... Kersttoespraak koningin Beatrix over vertrouwen als essentieel voor de democratie

De Kersttoespraak van koningin Beatrix die op Eerste Kerstdag op tv wordt uitgezonden is op Kerstavond uitgelekt. Een internet-ondernemer ontdekte dat de speech al online stond. Het is de tweede uitglijder van de RVD in korte tijd. In november moest de openbare beëdiging van het kabinet overgedaan worden, tot ongenoegen van de koningin.


Anne Jan Roeleveld ontdekte volgens eigen zeggen de toespraak door in de url, het webadres, de datum te veranderen. De video stond al vrij toegankelijk klaar op internet maar het adres was nog niet bekend gemaakt.

“Met Kerstmis gaat God’s licht op over onze wereld en de duisternis heeft het niet overwonnen. In het licht van geloof hoop en liefde worden mensen tot elkaar gebracht en vinden nieuwe bezieling. Laat liefde verbinden, laat hoop doen leven en laat geloof kracht geven.”

Met die woorden begint de toespraak van koningin. Ze zegt dat de woorden in haar familie dit jaar een bijzondere betekenis hebben gekregen, een verwijzing naar het tragische ongeluk met prins Friso. Ze praat over vrijheid en de behoefte aan gezamenlijkheid, omdat het individu zonder niet kan overleven. Dat schept behoefte aan vertrouwen. “Vertrouwen kan niet worden opgelegd, het groeit vanuit de gemeenschap zelf. Het vergt geloof in elkaars trouw en betrouwbaarheid. Vertrouwen over en weer maakt de maatschappij leefbaar.”

Ze spreekt over het belang van gelijkwaardigheid en over de traditie die Nederland daarin leent. Ze spreekt ook over het belang van Europa en internationale samenwerking: “Niet in isolement ligt onze kracht.”

Vorig jaar lekte op precies dezelfde manier de Miljoenennota voortijdig uit. In november blunderde de RVD bij de eerste live uitgezonden beëdiging van het kabinet. Extra pijnlijk is nu de mededeling die de site rijksoverheid.nl geeft waar de video staat opgeslagen.

Update dinsdag 11.00 uur
De RVD geeft de volgende verklaring af aan de media over het lek:

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Dat meldde een woordvoerder maandag.” De toespraak stond volgens de RVD op ‘stand-by’ op de website rijksoverheid.video.nl. “Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd”, aldus de RVD. “Die code is door derden ontdekt en wij betreuren dat ten zeerste”.

De website van de RVD gebruikt echter simpelweg het ID van de video in de url. Veel sites gebruiken een unieke hash om te voorkomen dat materiaal gevonden wordt. Met zo’n cijfersreeks in de url kan de link naar een bestand onmogelijk ontdekt worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (161)