Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kersverse Kamervoorzitter glijdt uit

  •  
27-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-MiltenburgKoningin_300.jpg
Update: Volgens Van Miltenburg gaat het om een 'beleefdheidsbezoek' .... Kamervoorzitter nodigt informateurs uit bij de Koningin ... CDA, SP, ChristenUnie, D66 en SP vragen om opheldering: 'Het initiatief ligt bij de Kamer'
De kersverse Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) glijdt nu al uit. Tijdens een gesprek met koningin Beatrix heeft ze voorgesteld om de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos uit te nodigen in Paleis Huis ten Bosch. In een verklaring geeft ze te kennen dat het om een ‘beleefdheidsbezoek’ zou gaan.
Een grote Kamerminderheid (CDA, PVV, SP, ChristenUnie en D66) heeft om opheldering gevraagd. Volgens die partijen heeft zij zonder toestemming van de Kamer de koningin betrokken bij de formatie, terwijl er afgesproken is dat de Kamer de regie moet houden over de kabinetsformatie. Daarmee zou de rol die de koningin in het verleden invulde daarmee komen te vervallen.
Volgens D66-leider Alexander Pechtold ondermijnt de actie van Van Miltenburg de nieuwe procedure. Pechtold heeft aan Van Miltenburg gevraagd om in een brief toe te lichten waarom ze de informateurs uitnodigde bij de Koningin langs te gaan.
Ook SP is verrast door de eenmansactie van de nieuwe Kamervoorzitter. Ronald van Raak verklaart:
Dit verwondert me zeer. Het staatshoofd mag iedereen uitnodigen, maar wij hebben als Kamer het initiatief genomen in de kabinetsformatie en dat betekent dat informateurs gewoon naar de Kamer moeten komen.”
Hij vindt het ‘heel raar’ dat Van Miltenburg Beatrix heeft voorgesteld de informateurs uit te nodigen.
CDA-leider Sybrand Buma verklaarde dat als de koningin wordt geïnformeerd over de kabinetsformatie, de Tweede Kamer die informatie ook moet krijgen.
Niet iedereen is negatief over de actie van Van Miltenburg. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen verklaart geen probemen te hebben met het voorstel:
Uiteindelijk benoemt de koningin ministers. In dat licht is het een begrijpelijke gedachte dat de koningin zich laat informeren over werkzaamheden van de informateurs. Ik zie geen strijdigheid met de afspraken dat de Kamer het initiatief heeft in de formatie.”
Het is niet de eerste keer dat een nieuwe Kamervoorzitter op het matje wordt geroepen. In 2007 was er kritiek op de rol van Gerdi Verbeet tijdens een debat over dubbele nationaliteiten. De voormalige voorzitter vond dat de integriteit van parlementariërs met twee paspoorten werd aangetast. “Zij hebben een eed van trouw afgelegd. Aan hun loyaliteit mag daarom niet getwijfeld worden”, vond zij. Zij schorste de vergadering waardoor er kritiek ontstond over de neutrale positie die een Kamervoorzitter moet innemen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.