Laatste update 13:35
39

Politie Keulen wist wat er ging gebeuren op Oudejaarsnacht

De verhoren van het parlementaire onderzoek – naar de golf van criminaliteit op Oudejaarsnacht in Keulen – beginnen maandag. De Duitse sensatiekrant Express onthult vandaag dat de politie al dagen van tevoren op de hoogte was van wat er plaats zou gaan vinden. De krant zegt over een intern document van de politie te beschikken waarin op 29 december door politiechef Peter Römers wordt gewaarschuwd voor de dreiging van rellen, massale diefstal, roof en seksuele misdrijven. Ook de vermoedelijke dadergroep wordt omschreven: NAFRI, wat politiejargon is voor personen van Noord-Afrikaanse afkomst. Onder de subkop ‘Bijzondere toestand’ schrijft de politiechef:

Na de recente aanslagen wordt verondersteld dat de algemene veiligheidssituatie bekend is. Maar vooral met betrekking tot het dikwijls roekeloos gebruik van vuurwerk, het beschieten van personen en de gevaren die daaruit voortkomen, ook paniekreacties en dergelijke, is een duidelijk zichtbare aanwezigheid van de politie in het operatiegebied noodzakelijk.

Hij wijst op het belang van de beschikbaarheid van hulpdiensten voor burgers in nood.

Er moet tijdens de feestelijkheden rekening gehouden worden met de typische gevaren die op kunnen treden bij grote mensenmassa’s in combinatie met sterk verhoogde alcoholconsumptie. Naast een groot aantal gevallen van mishandeling is er de laatste jaren een duidelijke stijging te zien in tasjesdiefstal en straatroof. Die zijn voornamelijk terug te voeren op NAFRI-daders die de gunstige gelegenheid tot het plegen van misdrijven benutten.

De politiechef stelt voor om een groot aantal agenten in gesloten formaties in te zetten. Dat voorstel werd van hoger hand geweigerd. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken waarom de waarschuwing in de wind is geslagen.

cc-foto: Tobias Franz

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)