14

KeurmerkWijzer ordent woud aan keurmerken

Nieuwe app geeft direct in de winkel overzicht van betekenis keurmerk

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal brengt vandaag de gratis app KeurmerkenWijzer uit. De app bevat een overzicht van meer dan honderd duurzaamheidskeurmerken en een aantal fabrikantenlogo’s. Met deze app kan de consument meteen bij het winkelen zien in hoeverre het keurmerk rekening houdt met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten. Ook is in de app vermeld of het keurmerk een gedegen controle kent.

De KeurmerkWijzer wordt vandaag in het televisieprogramma Kassa gepresenteerd. Uit onderzoek van Milieu Centraal begin dit jaar is gebleken dat consumenten verdwalen in het woud van keurmerken, labels en logo’s op verpakkingen. Ook bleek dat consumenten graag meer willen weten over keurmerken en dat ze die informatie het liefst meteen op de winkelvloer tot hun beschikking hebben.
Milieu Centraal zou het liefst minder keurmerken zien, maar de organisatie denkt dat dat niet snel haalbaar is. Directeur Vera Dalm:

De consument heeft het meest aan een beperkt aantal heldere keurmerken met een goede, onafhankelijke controle, want met zo veel verschillende beeldmerken zien consumenten door de bomen het bos niet meer. De KeurmerkenWijzer helpt  consumenten hun eigen keuze te bepalen.  

De keurmerken zijn gerangschikt in categorieën zoals voeding, kleding, cosmetica, apparaten, klussen en verbouwen, en verpakkingen. Naast de circa honderd duurzaamheidskeurmerken bevat de app een aantal fabrikantenlogo’s. Dat zijn beeldmerken die fabrikanten zelf op hun producten zetten. Deze producten kunnen wel degelijk milieuvriendelijk, diervriendelijk of fair zijn, maar de logo’s worden niet door een onafhankelijke, geaccrediteerde organisatie gecontroleerd. Omdat zulke logo’s in een hoog tempo komen en gaan, zijn alleen de meest voorkomende opgenomen in de KeurmerkenWijzer.

De KeurmerkenWijzer is gratis te downloaden via de itunes Appstore van Apple. De Android-versie komt begin oktober uit.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)