159

Keuzevrijheid wordt luxe in de zorg

Wie wil worden behandeld in ziekenhuis zonder contract met verzekeraar, moet zelf de rekening betalen

Wie behandeld wil worden in een ziekenhuis waar de verzekeringsmaatschappij geen contract mee heeft, moet straks, geheel of gedeeltelijk, de rekening zelf betalen. Dat staat in een brief die minister Schippers van Volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Om dat voor elkaar te krijgen wil ze de zorgverzekeringswet veranderen.

Tot nu toe zijn verzekeraars verplicht een vergoeding uit te keren, ongeacht het ziekenhuis waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Wel zit er al een verschil tussen een naturaverzekering en een duurdere restitutieverzekering. Bij de eerste krijgt een patient ‘een redelijke vergoeding’ als de behandeling heeft plaatsgevonden in een niet-gecontracteerd ziekenhuis. Bij de restitutieverzekering krijgt men alles vergoed. Als het aan de minister ligt, verdwijnt dus de ‘redelijke vergoeding’ en kunnen verzekeraars patienten min of meer de keuze voor een ziekenhuis afdwingen.
De vrije artsenkeuze voor patiënten lijkt hiermee op de tocht te staan. Maar in een interview met Trouw ontkent de minister dat.  Mensen die volledige keuzevrijheid willen, kunnen kiezen voor de duurdere ‘restitutieverzekering’.

Schippers: “De keuzevrijheid blijft overeind. Je kunt zelf kiezen welke verzekeringsvorm je neemt, de goedkopere of de duurdere. Bovendien kan je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders.

Schippers zal zorgverzekeraars wel verplichten om cliënten vóór het afsluiten van de verzekering duidelijk te maken met welke zorgaanbieders contracten zijn afgesloten. Zit het favoriete ziekenhuis daar niet bij, dan kan de cliënt in zee gaan met een verzekeraar die met dat ziekenhuis wel een contract heeft.

Trouw: Vrije keus in zorg krijgt prijskaartje

Lees ook in Trouw het interview met Schippers: ‘Het gaat mij niet om marktwerking in de zorg, dat is mijn doel niet’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (159)