534

Khadaffi gedood

UPDATE: NAVO wil onderzoek naar dood Khadaffi ... Nog onduidelijkheid over begrafenis ... Zoon Saif el-Islam is nog steeds voortvluchtig

De Nationale Overgangsraad in Libië maakte donderdag via de Libische staatstelevisie bekend dat het de voormalige dictator Khadaffi gevangen had genomen. Strijders van de Overgangsraad zouden Khadaffi hebben gedood terwijl hij probeerde te vluchten uit Sirte, zijn geboorteplaats en het laatste bolwerk van zijn regime. Inmiddels zijn beelden opgedoken van de gevangen genomen, maar nog levende dictator.

Update 12.30

De Overgangsraad zegt nog steeds op zoek te zijn naar Khadaffi tweede zoon Saif al-Islam in. Hij zou op de vlucht zijn naar de Libische grens met Niger. Volgens NTC functionaris, Abdul Majid Mlegta, zou Saif al-Islam in een konvooi van drie gepantserde wagens proberen te vluchten.

We zoeken hem. Onze strijdkrachten in de gebieden zijn alert,” aldus Mlegta.

Gisteren kwamen onbevestigde berichten binnen dat ook Saif al-Islam zou zijn omgekomen. Hij was de gedoodverfde opvolger van zijn vader en wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat hem wil berechten voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Update vrijdag 21 oktober:

Een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar Khadaffi’s dood. Op de eerste beelden die gisteren werden getoond is een levenloos lichaam te zien, maar later verschenen beelden van een nog levende, maar verwarde Khadaffi wat betekent dat hij nog leefde toen hij gepakt werd.

Woordvoerder Rupert Colville noemde de beelden ‘erg verontrustend’. De bestaande VN-commissie zal waarschijnlijk worden opgedragen Khadaffi’s dood te onderzoeken.

Het is nog niet precies duidelijk wanneer Khadaffi begraven wordt. Een commandant van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) zei vrijdag tegen Reuters dat de ex-dictator nog volgens de Islamitische gebruiken begraven zal worden. Of dat ook nog steeds binnen 24 uur lukt, is nog niet duidelijk. Eerder meldde een hoge NTC-functionaris, de Libische minister van Oliezaken, Ali Tarhouni, dat de begrafenis pas over enkele dagen zou plaatsvinden. Het lichaam van Khadaffi is overgebracht naar een lijkhuis in Misrata.

Update 21.30

NRC meldt op basis van berichtgeving van persbureau Reuters dat de Overgangsraad geen bevel heeft gegeven Khadaffi te doden. Hij zou zijn omgekomen bij een vuurgevecht dat na zijn aanhouding uitbrak tussen strijders die de Overgangsraad trouw zijn en aanhangers van de oude dictator. In een video is een gewonde, maar nog levende Khadaffi te zien.

De Volkskrant beschrijft hoe de dictator werd gepakt en de NAVO-aanval die daaraan voorafging:

Kort voor het ochtendgebed vertrekt Kaddafi met een paar dozijn bodyguards en het hoofd van zijn leger, dat feitelijk al niets meer voorstelde, uit Sirte. Voor een laatste vluchtpoging richting het westen. Ver kwamen ze niet.

De NAVO, om precies te zijn een Frans Mirage-toestel, valt het konvooi aan om ongeveer half acht ’s ochtends onze tijd, maar de organisatie weet dan niet of Kaddafi bij die aanval om het leven is gekomen.

Vijftien pickuptrucks, uitgerust met machinegeweren, liggen na de aanvallen uitgebrand naast de weg. Ongeveer 3 kilometer verwijderd van Sirte. In de auto’s de verkoolde skeletten van de chauffeurs en de passagiers die bij de aanval meteen om het leven kwamen.

Andere lijken liggen verminkt in het gras, in totaal zo’n 50 lichamen. Kaddafi en een handvol getrouwen weten te ontkomen, en zijn waarschijnlijk naar een groep bomen gerend, waar ze zich verstopten in de rioolpijpen. Maar ze werden gevolgd door een groep rebellen.

Update 20.30

De Libische staatstelevisie heeft donderdag ook de de dood van Khadaffi’s zonen Saif Al-Islam en Mutassim gemeld. Hun lichamen zouden naar het ziekenhuis van de westelijke stad Misurata zijn gebracht. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft de Libische minister van Informatie de dood van Mutassim officieel bevestigd. Eerder donderdag meldde de Nationale Overgangsraad van Libië (NTC) dat Saif al-Islam was aangehouden en gewond was. 

Saif al-Islam wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat hem wil berechten voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Eerder

De minister van immigratie van de Nationale Overgangsraad meldde eerder ook de dood van dictator Khadaffi. Hij zou hiervan op de hoogte zijn gesteld strijders in Sirte. Volgens Al Jazeera is Khadaffi gedood terwijl hij in konvooi vanuit de stad probeerde te ontvluchten richting Misrata. Eerder verschenen er berichten dat hij zwaargewond zou zijn geraakt bij zijn overmeestering. Ook het hoofd van zijn veiligheidsmannen zijn zijn gedood.

Rutte heeft vanuit Moskou laten weten blij te zijn met het nieuws als het waar is. De NAVO heeft het bericht nog niet bevestigd.

Op Twitter verscheen deze still. Of de foto echt is, was toen nog niet duidelijk, maar later kwam Al Jazeera met videobeelden van het levenloze lichaam van een man waarop duidelijk is te zien dat het om Khadaffi gaat.

Khadaffi heeft altijd gezegd dat hij tot zijn dood zal doorvechten. De Nationale Overgangsraad wilde Khadaffi liever levend vangen zodat hij berecht kon worden.

Strijders van de Libische Nationale Overgangsraad zeggen Sirte, Khadaffi’s laatste bolwerk te hebben veroverd. Het verzet voerde wekenlang strijd tegen de Khadaffi aanhangers in de stad. Volgens kolonel Yunus Al Abdali werden donderdag de laatste stellingen ingenomen.

“Sirte is bevrijd. Er zijn geen strijders van Khadaffi meer in de stad. We jagen nu op strijders die proberen te vluchten”, aldus Al Abdali.

De laatste strijd begon donderdagochtend in alle vroegte. Vijf Khadaffi strijders probeerden toen te vluchten naar een andere stad, maar werden op de snelweg overmeesterd en gedood. Al Abdali gaf daarom het sein om alle huizen en gebouwen en Sirte uit te kammen om Khadaffi aanhangers.

Nu daadwerkelijk het laatste Khadaffi bolwerk is veroverd gaat het stappenplan van de Nationale Overgangsraad in. De bedoeling is dat binnen acht maanden nieuwe verkiezingen worden gehouden in Libië.

NRC: ‘Laatste Gaddafi-bolwerk Sirte in handen Libisch verzet’

Geef een reactie

Laatste reacties (534)