Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Khadaffi laat kinderen vechten aan het front

  •  
08-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Scholieren uit schoolbanken geplukt en ingezet om Tripoli 'te beschermen' tegen 'buitenlandse samenzweringen'
De Libische leider Khadaffi heeft, nu de helft van zijn land in handen is van opstandelingen, moeite met het vinden van soldaten. Uit wanhoop om Tripoli uit handen van de rebellen te houden, plukt hij nu kinderen uit schoolbanken en stuurt hen na een drie weken durende training naar het front. Ook is hij overgegaan tot het inzetten van vrouwen. Dat meldt Time.
De zestien jarige Murad werd uit zijn schoolbank geplukt om te vechten tegen ‘buitenlandse samenzweringen die het land willen overnemen’. In een legerkamp in Tripoli kreeg hij een drie weken durende training. Tegenover Time verklaart hij:
Ze vertelden ons dat al-qaeda vechters in ons land waren geïnfiltreerd […] Ik had nooit gedacht dat ik naar het front gestuurd zou worden. Op een dag kwamen ze en vertelden ons dat we ons land moesten beschermen.”
Met zo’n negentig andere 16- en 17-jarigen werd hij, bepakt met een kalashnikov, in april naar Misrata gestuurd. Tijdens het eerste vuurgevecht raakte hij gewond en verloor zijn been.
Het is niet de eerste keer dat Khadaffi gebruik maakt van kindsoldaten. Eerder werd bekend dat hij Afrikaanse huurlingen inzette om tegen de in opstand gekomen bevolking te vechten.
Nadat Khadaffi een groot aantal kinderen in zijn strijd heeft ingezet, is onlangs ook bekend geworden dat hij de overstap naar vrouwen heeft gemaakt. Zo’n vijfhonderd vrouwen, van jong tot oud, zijn naar het front gestuurd.
cc-foto: BRQ

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.