Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Khadaffi verwerpt ultimatum rebellen

  •  
31-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Tegenstrijdige berichten zonen Khadaffi ... Rebellen gaan uiterlijk zaterdag over tot de aanval op Sirte, het laatste Khadaffi-bolwerk
De Libische leider Moammar Khadaffi heeft middels zijn pr-man laten weten niet in te gaan op het ultimatum van de rebellen. Hij verklaart dat ‘geen enkel zichzelf respecterend land een ultimatum van gewapende bendes zou accepteren’. De Libische dictator wil dat de rebellen met zijn zoon Al-Saadi onderhandelen over de vorming van een overgangsregering. De rebellen hebben aangekondigd zaterdag tot de aanval op Sirte, het laatste bolwerk van Khadaffi, over te gaan als hij zich niet overgeeft.
Sirte, een stad gelegen op zo’n vierhonderd kilometer ten oosten van Tripoli, is het laatste bolwerk van het Khadaffi-regime. Het is is militair zwaar versterkt. Geruchten dat Khadaffi zich in Sirte ophoudt doen de ronde, maar bewijs hiervoor is er niet.
Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) zei dinsdag een vreedzame entree in Sirte te willen, maar: “wij kunnen niet langer wachten, uiteindelijk wordt het mogelijk militair beslist. Ik hoop niet dat het zo ver zal komen”.
Update 21.30
Khadaffi is bereid zijn macht af te staan om verder bloedvergieten in zijn land te voorkomen. Dat zegt de derde zoon van Khadaffi Saadi vanavond tegen de Nationale Overgangsraad. In een interview met tv-zender Al Arabiya zegt Saadi namens zijn vader te spreken. Hij riep de rebellen op een staakt-het-vuren te accepteren en de onderhandelingen te beginnen. Saadi zal deze namens zijn vader voeren zei hij.
Eerder meldden berichten dat Saadi zich over zou willen geven. Een journalist van Reuters meent dat Khadaffi’s minister van Buitenlandse Zaken Abdelati al-Obeidi eerder deze avond opgepakt zou zijn in een voorstad ten westen van Tripoli.
Update 22.45
De leider van de rebellen heeft gezegd dat Saadi netjes behandeld wordt als hij zich overgeeft. Intussen zou Khadaffi’s andere zoon Saif gezegd hebben dat hij blijft doorvechten en dat in Sirte 20.000 gewapende jongeren klaar staan om Tripoli te bevrijden. Met zijn vader gaat het goed, zegt Saif.
cc-foto: Audrey Pilato

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.