Laatste update 05 januari 2016, 08:50
211

Khadija Arib: ‘Dit land is ook mijn land’

'Het is triest als mensen niet op hun kwalificaties worden afgerekend, maar op hun nationaliteit'

Khadija Arib verwacht dat ze als kandidaat Kamervoorzitter opnieuw door de PVV zal worden aangevallen om haar dubbele nationaliteit. Dergelijke ‘trieste’ aanvallen raken haar, maar weerhouden haar er niet van zich opnieuw verkiesbaar te stellen.


Dat zei Arib in het programma Buitenhof, waar ze te gast was om te praten over haar ambities en plannen als nieuwe Kamervoorzitter. Arib heeft zich voor de tweede keer verkiesbaar gesteld. Over twee weken zal de Kamer een nieuwe voorzitter kiezen. De vorige keer verloor ze van de inmiddels opgestapte Van Miltenburg.

Arib verwacht dat, net als de vorige keer, haar dubbele nationaliteit door met name de PVV zal worden opgeworpen om haar te diskwalificeren. ‘Wat dat betreft is de PVV zeer voorspelbaar.’ Arib zegt daarbij dat de VVD er destijds weliswaar ook bij betrokken was, ‘maar de PVV was daar zeer expliciet in’.

‘Ik kan wel zeggen, het doet me niks, maar natuurlijk raakt het me wel. Het is pijnlijk.’ Arib spreekt over de vier generaties van haar familie: haar vader die als gastarbeider naar Nederland kwam, zijzelf die in het kader van gezinshereniging in de jaren 70 hem achterna ging, haar kinderen en inmiddels kleinkinderen die hier geboren zijn. ‘We hebben het over vier generaties die keihard werken, gewoon deel uitmaken van deze samenleving. Ik zou niet weten wat ik nog meer moet doen om geaccepteerd te worden.’

‘Ik voel me Nederlands, dat heeft niks met paspoorten te maken. Dit land is ook mijn land. Het is het land waar ik me vrij voel, waar ik mezelf kan zijn en ik hou ook van dit land. Niemand kan het mij ontnemen, maar het heeft helemaal niks met een paspoort te maken. Als de PVV daar een punt van maakt, moeten ze maar met een wetsvoorstel komen om dat anders te regelen en dan moeten ze het ook in de Kamer aan de orde stellen. Maar niet elke keer persoonlijke aantijgingen en verdachtmakingen, dat is gewoon triest.’

Als Arib gekozen wordt tot nieuwe Kamervoorzitter, zal ze de vrijheid van meningsuiting in de Kamer te allen tijde beschermen. Dat zal ook gelden wanneer Wilders zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak herhaalt. Wel zal ze hem, mocht dat gebeuren van repliek dienen. Wat Arib niet zal accepteren is een diskwalificatie van de Kamer als ‘nepparlement’. Een dergelijke uitspraak kan in een Kamer ‘waarin iedereen is gekozen’ volgens Arib niet door de beugel.

Geef een reactie

Laatste reacties (211)