Laatste update 23:39
76

Kick Out Zwarte Piet dient bezwaren in tegen burgemeesters

De burgemeesters van acht gemeenten kunnen post verwachten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De activisten die een verandering van Zwarte Pieten nastreven zullen bezwaren gaan indienen omdat hen allerlei beperkingen werden opgelegd tijdens demonstraties, half november. Op verschillende plekken braken burgemeesters protesten tijdens lokale Sinterklaasintochten voortijdig af, volgens KOZP een schending van het recht op demonstratie.

In Zwolle, Weesp, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag, Hilversum en Rotterdam wordt een klachtenprocedure gestart. De advocaten van KOZP bekijken daarnaast of het mogelijk is politieklachten in te dienen. Het gaat hier om individuen die alleen of in groepsverband fysiek geweld hebben gepleegd tegen demonstranten, of bedreigingen, haat of racisme hebben geuit of seksueel geweld hebben gepleegd.

Jerry Afriyie van KOZP: “Lokale autoriteiten dragen bij aan onveiligheid van demonstraties tijdens de intochten, omdat ze focussen op het ‘gevaar’ van KOZP. Dit jaar hebben we wederom en duidelijker dan ooit kunnen aanschouwen waar het geweld, de haat en ordeverstoringen vandaan komen: van de pro-pieten, die geweld niet schuwen. Door het geweld van pro-pieten niet te benoemen, te veroordelen en te beteugelen, wordt het in feite gelegitimeerd. Met de nu ingediende bezwaren willen we de gemeenten, met name burgemeesters, bij de les houden. Het is voor demonstranten, zeker die voor het eerst van hun recht op demonstratie gebruik maken, een harde klap wanneer ze er in de praktijk achter komen dat hun demonstratierecht alleen op papier goed geregeld is.”

Cc-foto: Frans Berkelaar

Geef een reactie

Laatste reacties (76)