Laatste update 11:45
86

Kick Out Zwarte Piet dient klacht in tegen onterechte opname in dreigingsmonitor

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft een klacht ingediend bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De klacht wordt ingediend wegens het ten onrechte noemen van KOZP in het Dreigingsbeeld Terrorisme in 2017. KOZP wijst erop dat dit Dreigingsbeeld in media, politiek en in de rechtszaal regelmatig aangehaald is, waardoor de actiegroep ten onrechte in een radicale hoek geduwd is.

In het rapport wordt KOZP genoemd in een passage waarin wordt gesproken over ‘nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen’. Daarmee heeft de NCTV volgens KOZP ‘onrechtmatig en onzorgvuldig’ gehandeld:

KOZP is voor een inclusief Sinterklaasfeest en verlangt in dat verband aanpassing van Zwarte Piet. Dit is een opvatting die zowel het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman delen. Dit is geen antidemocratische opvatting. Sterker nog, dit streven raakt aan een belangrijke norm van de democratische rechtsstaat: bescherming van minderheden gaat vóór de meerderheidsmacht. Hoewel de KOZP maatschappelijke veranderingen nastreeft, doet zij dit nooit (door te dreigen) met geweld.

Door opname in het rapport is volgens KOZP nu een misleidend beeld ontstaan van de actiegroep en ondervinden de leden er tot op de dag van vandaag last van. Zo heeft woordvoerder Jerry Afriyie veiligheidsmaatregelen moeten treffen om zich ‘vrijelijk door het land te bewegen’. In de veelbesproken tv-uitzending van RTL Late Night weigerde veroordeelde Blokkeerfriezin Jenny Douwes aan tafel te zitten met Afriyie en zei daarbij dat hij op een terreurlijst stond, een valse bewering die in de uitzending niet door presentator Twan Huys werd weersproken.

Mitchell Esajas, mede-oprichter van KOZP zegt:

De ongefundeerde benoeming van KOZP in het rapport van de NCTV wordt door diverse media gebruikt om vreedzame demonstranten te demoniseren. In de context van dit gepolariseerde debat schreef de NCTV ook dat ‘fake news’ een risico vormt, omdat het radicaliseringsprocessen onder voorstanders van zwarte piet kan voeden. In het najaar van 2018 hebben we gezien hoe voorstanders van zwarte piet met dreiging van geweld het demonstratierecht van vreedzame anti-zwarte piet demonstranten hebben ingeperkt.

KOZP eist behalve verwijdering uit het Dreigingsbeeld, ook een rectificatie van de NCTV.

Beeld: Screenshot RTV Rijnmond

Geef een reactie

Laatste reacties (86)