37

Kiest het Sinterklaasjournaal voor Regenboogpieten?

Video: promo Sinterklaasjournaal lijkt keuze voor regenboogverhaallijn te suggereren ... Regenboogpieten leidden in 2006 tot stortvloed aan bedreigingen

In heel Nederland wordt met spanning gewacht op het eerste Sinterklaasjournaal. Doen ze het of doen ze het niet? Het programma wordt door praktisch alle kinderen die nog in Sinterklaas geloven gezien en heeft daardoor een belangrijke rol in het vormgeven van de jaarlijkse traditie. Mocht het Sinterklaasjournaal ervoor kiezen om Zwarte Piet een andere kleur te geven, dan kan dat een belangrijke stap zijn in de algemene acceptatie van een aangepaste traditie.


Op YouTube is vandaag een video opgedoken van een promo voor het Sinterklaasjournaal, die de suggestie wekt dat het Sinterklaasjournaal inderdaad kiest voor het aanpassen van de traditie. In het fragment zegt Sinterklaas namelijk dat hij, met zijn stoomboot vol Pieten, ‘recht op een regenboog afvaart’.

Omdat het filmpje op YouTube gezet werd door Dominique Weesie van Powned, werd eerder nog aangenomen dat het om een hoax in de vorm van een oud filmpje zou gaan. Een woordvoerder van de NTR heeft echter bevestigd dat het filmpje wel degelijk van dit jaar is.

Regenboogpieten komen al voor bij het Sinterklaasfeest op Curaçao. Joop-opiniemaker Guido Blik schreef daar vorig jaar al over:

Op de video zien we de Sinterklaasintocht van 2012 in Curaçao, met Regenboogpiet en al. De kinderen reageerden eerst verrast, maar toen ze hoorden dat de stoomboot onder een regenboog doorgevaren was, vonden ze het een mooi verhaal. Curaçao heeft dit gedaan uit voorzorg om de angel uit te discussie te halen. Het doet me goed om de video te zien. Het herinnert me er weer aan wat een feest Sinterklaas is, en dat zou je als volwassene bijna vergeten.

Het is niet voor het eerst dat er Regenboogpieten worden geïntroduceerd. In 2006 voer de pakjesboot van Sinterklaas op weg naar Nederland ook al eens door een regenboog met gekleurde pieten tot gevolg. Dat leidde tot een stortvloed aan bedreigingen aan het adres van het Sinterklaasjournaal meldde de Volkskrant destijds:

De NPS zegt dat er tientallen ‘heftige’ reacties zijn binnengekomen van kijkers die vinden dat Pieten altijd zwart zijn geweest en dat de traditie van Sinterklaas geweld wordt aangedaan. Volgens eindredacteur Ajé Boschhuizen is het echter geen politiek correct statement van het Sinterklaasjournaal. ‘Het komt gewoon doordat de boot van Sinterklaas door een regenboog is gevaren. Gisteravond is er al weer één Piet zwart geworden.’ Hij zegt dat hij vooral racistische reacties krijgt. ‘Ik zie woorden die ik niet eens durf te citeren. Er wordt bedreigd, beledigd, mensen worden aangevallen. Ik heb maar twee bezorgde ouders gehoord.’

Cc-foto: screenshot website Sinterklaasjournaal

Geef een reactie

Laatste reacties (37)