79

Kiezer heeft amper benul

Nederlanders niet geïnteresseerd in achtste EP-verkiezingen ... Kiezer kent standpunten voorkeurspartij niet

Kiezers blijken amper op de hoogte van de Europese standpunten van de partij waar ze op stemmen. Dat ontdekte Kieskompas na het ondervragen van 10.000 stemmers.

Uit de antwoorden blijkt dat vooral kiezers van zogeheten one-issue partijen als Partij voor de Dieren of 50Plus geen idee hebben van de standpunten, meldt RTL Nieuws:

Als je de kiezers vraagt wat de Partij voor de Dieren denkt over dieren, ja, dan weten ze het wel. Maar ze weten niet wat de partij vindt van Europa. We noemen dat issue-stemmers. Zolang de partij een radicaal standpunt heeft over één issue, maken de Europese standpunten niet uit, dat zegt de kiezers geen jota”, zegt André Krouwel van het Kieskompas.

Rond andere partijen zijn er ook veel misverstanden. Veel SP-kiezers bijvoorbeeld denken dat ze stemmen op een partij die gematigd positief is over Europese eenwording. Terwijl de leuze van die partij toch echt luidt ‘Nee tegen deze EU’. VVD-kiezers daarentegen denken dat hun partij veel kritischer staat tegenover Europa dan in werkelijkheid het geval is, de VVD zit samen met D66 in een Europese fractie en de partijen vertonen meestal hetzelfde stemgedrag. Hun kiezers daarentegen denken heel verschillend, bleek eerder uit een enquête van EenVandaag. Van de D66-kiezers voelt 86 procent zich Europeaan. Bij de VVD is dat slechts 55 procent. Het idee dat je Europeaan bent leeft het minste bij de PVV-aanhang: 67 procent kent van hen heeft dat gevoel helemaal niet.

De opkomst is komende donderdag naar verwachting gelijk aan die van 2009. Volgens TNS Nipo zegt 39 procent van de mensen te gaan stemmen. Dat was vijf jaar geleden ook zo. Toen kwam de werkelijke opkomst uit op 36,5. Het wegblijfrecord werd gevestigd in 1999, het jaar dat de euro officieel werd ingevoerd. Slechts 29,9 procent van de kiezers ging naar de stembus.

foto: Europees Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (79)