85

‘Kiezer wordt niet warm van EU-debat’

Terugkijken EU-debat Nieuwsuur: PVV onder vuur om samenwerking met extreemrechts Front National ... Meningen verdeeld over Oekraïne ... PvdA en GroenLinks: inzetten op banen ... VVD en CDA: Banenplannen werken niet ... D66: Geef het Europees Parlement meer macht 

Het EU-debat van Nieuwsuur zal het opkomstpercentage bij de aankomende Europese verkiezingen niet doen stijgen. Ook is er bij het debat geen duidelijkheid gekomen over wat de grote meningsverschillen tussen de deelnemende partijen zijn en waar de partijen voor staan. Dat stelt het Nederlands Debatinstuut. Er waren te veel onderwerpen en onduidelijke standpunten.

Een grote handicap bij dit debat was dat de acht lijsttrekkers voor het overgrote deel van de kijkers onbekend zijn, stelt het Nederlands Debatinstituut:

Bij dit debat was de kijker toch continu met twee dingen tegelijk bezig: kennismaken met de spreker en met de inhoud. 

Goed was dat Nieuwsuur er voor had gekozen om ook burgers vragen te laten stellen, aldus het debatinstituut:

Niet alleen zijn dit vaak herkenbare vragen voor de kijker thuis maar over het algemeen leidt het ook tot andere en duidelijkere antwoorden bij de politici. Belangrijk is dan wel dat de debatleider er voor zorgt dat de vraag ook echt beantwoord wordt! (..) Een aantal keren ging het vanavond redelijk goed en ontstond er iets van interactie tussen politicus en vragensteller. Maar af en toe had de vraag net zo goed door Twan Huys of Marielle Tweebeeke gesteld kunnen worden en voegde het weinig toe.
 

PVV
Inhoudelijk liep het debat volgens de NOS uit op een confrontatie tussen de PVV en de andere partijen. D66, PvdA en VVD trokken hard van leer, omdat de PVV samenwerkt met het extreemrechtse Franse Front National. NOS:

Paul Tang van de PvdA wees erop dat Jean-Marie Le Pen, de voormalig leider van het FN, de holocaust eerder een detail in de geschiedenis heeft genoemd. “Meneer Le Pen senior zit straks naast u in de fractiebanken, samen met een heleboel andere partijen met die opvattingen”, zei D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld tegen haar PVV-collega Marcel de Graaff.

De PVV-lijsttrekker zei dat zijn partij alleen om politieke redenen de samenwerking met Front National zoekt en altijd afstand heeft genomen van het antisemitisme. De Graaff zei verder dat de PVV geen zaken doet met Jean-Marie Le Pen, maar met zijn dochter Marine, die nu partijleider is. 

Oekraïne
Over Oekraïne leverde het Nieuwsuur-debat weinig verrassende standpunten op,  stelt de NOS. Wel waren de meningen verdeeld:

D66-lijsttrekker In ’t Veld pleitte ervoor om met één stem te spreken richting Rusland. De PVV wil juist dat de EU een stap terugdoet, waar Peter van Dalen van Christenunie/SGP de defensiebegroting wil versterken.

Herhaling van zetten
De PvdA, VVD, D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks en Christunie/SGP debatteerden over vier thema’s: de euro, het nut van een Europese werkloosheidsnorm, de (on-)macht van het Europese Parlement en vrije arbeidsmigratie. De Volkskrant schrijft dat de lijsttrekkers vooral de bekende standpunten van hun partijen herhaalden.

De PvdA wil EU-lidstaten binden aan een maximum van 5 procent werkloosheid, maar VVD en CDA zien daar niets in: onhaalbaar en het geeft te veel invloed aan Brussel over de sociale zekerheid. Ook voor Europese investeringen om banen te scheppen bestaat weinig steun. GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout vindt dat Europa moet ophouden met zijn ‘bezuinigingsobsessie’. ‘Alleen maar bezuinigen levert geen banen op.’

D66 stelde zich het meest pro-Europees op. De partij wil meer macht voor het Europees Parlement en een Europese belastingheffing om de EU-begroting te financieren. De PVV, ChristenUnie/SGP en Dennis de Jong zijn eurokritisch.

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 22 mei.

Geef een reactie

Laatste reacties (85)