211

Kiezers D66 en GroenLinks willen fusie

Update: Halsema noemt initiatief 'hoax' ... Kiezers willen sterke sociale liberale beweging ... De Nieuwe Partij staat volgens de achterban voor 'Sociaal' 'Liberaal' en 'Duurzaamheid' 

Met de actie ‘D66+GroenLinks=’ willen kiezers van GroenLinks en D66 hun partijen onder druk zetten om samen een sociaal liberale partij op te zetten.

Via een Facebookpagina en de site nieuwepartij.nl verzamelen ze handtekeningen voor dit nieuwe initiatief. In NRC zegt één van de initiatiefnemers Stefan Hoevenaar dat de partijen er voor moeten gaan.

De overeenkomsten zijn zoveel groter dan de verschillen. Bovendien zou een sociaal-liberale fusiepartij met zoveel kleine partijen de kans hebben de grootste partij te worden. Dat heeft als groot voordeel dat kiezers hun stem niet meer geven aan PvdA of VVD in de hoop één van die twee de grootste te maken.

Sterke fusies van GroenLinks en CDA kwamen tot stand na verlies van de betrokken partijen. Hoevenaar ziet daar een vergelijking in met de huidige politieke situatie en wil de ‘politicologische wet’ doorbreken. “En dat kan alleen van onderop.” Hij ziet D66 en GroenLinks als een sterke basis met 20 zetels, maar dat is niet genoeg voor een meerderheid. De beweging hoopt dat sociaal liberalen van de VDD, PvdA, PvdA, CDA en CU zich bij de Nieuwe Partij aansluiten.

Update 21.30

GroenLinks partijleider Femke Halsema heeft via Twitter laten weten dat het plan een mogelijke hoax is. Ze twitterde: “Kan iemand mij vertellen of #NRC nu wel of niet vierkant in een hoax is getrapt met die nieuwe partij?” Dat Halsema niet op de hoogte is van het initiatief komt echter doordat de initiatiefnemers bewust de leiding van beide partijen niet geïnformeerd hebben over de plannen, meldt het AD. Door zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen willen de initiatiefnemers de partijen onder druk zetten om te fuseren.

NRC: Deel achterban wil fusie D66 en GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (211)