106

Kiezers meest gecharmeerd van VVD-PvdA

VIDEO - Peiling Maurice de Hond: 52 procent vindt coalitie PvdA-VVD acceptabel ... PvdA-burgemeester Depla voorstander van coalitie met SP en GroenLinks


Kiezers zien het liefst de VVD een coalitie vormen met de PvdA. Uit een rondvraag van Maurice de Hond blijkt dat 52 procent van de kiezers deze coalitie ‘acceptabel’ vindt. Van de kiezers ziet 11 procent zo’n kabinet totaal niet zitten tegenover 12 procent die er wel enthousiast van wordt.

De Hond legde de kiezers vier combinaties van coalities voor. Een kabinet aangevuld door D66 werd door 32 procent acceptabel gevonden. Van de coalitie PvdA, VVD en D66 werden overigens wel meer stemmers enthousiast: 24 procent. Een combinatie met het CDA vindt 34 acceptabel waarvan 17 procent voorstander is. 

Kiezers zijn het minst enthousiast over een linkse coalitie over het midden. De combinatie SP, PvdA, CDA en D66 vindt 19 procent acceptabel, 45 procent wil het absoluut niet en 18 procent zou het jammer vinden als zo’n regering er zou komen.

PvdA-burgemeester Paul Depla van Heerlen zei zondag in Buitenhof dat Samsom en Rutte de vaart in de onderhandelingen moeten houden.

“Ik hoop niet dat we grijze gemiddelden krijgen bij de onderhandelingen tussen PvdA en VVD”, zei hij. “Dat is al eerder gebeurd: als jullie niet hieraan komen, dan komen wij niet daaraan. Dat betekent stilstand.” 

Oud-VVD-minister Pieter Winsemius heeft goede hoop dat de partijen er uit komen als ze hun ‘religie’ loslaten. Volgens hem verschillen de partijen op vele punten over het tempo waarop bezuinigingen en veranderingen worden doorgevoerd. “En als dat het is, kom je er wel uit”, aldus Winsemius.

Depla hoopt dat ook de SP en GroenLinks mogen aanschuiven bij de coalitie. Hij zei dat hij hoopt op een kabinet waarbij niet alleen rechts Nederland, maar ‘heel Nederland de vingers kan aflikken’. 

De Hond deed ook onderzoek naar het aantal strategische stemmers. Van de kiezers zegt 17 procent strategisch gestemd te hebben. De meesten van hen bevonden zich onder de PvdA, 36 procent. Bij de VVD-kiezers heeft 23 procent strategisch gestemd.

Volkskrant: Depla: ‘Geen waterige compromissen sluiten’

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)