89

Kiezers PVV en SP wantrouwen politici het meest

Onderzoek Sargasso en ANP: Wantrouwende kiezer meent dat partijen alleen een stem willen en geen mening

Uit een onderzoek van het ANP en website Sargasso blijkt dat PVV- en SP-kiezers het meest wantrouwend tegenover politici staan.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De onderzoekers wilden van de respondenten onder meer weten of zij menen dat partijen alleen hun stem, maar niet hun mening willen. En of zij denken invloed uit te kunnen oefenen op de regeringspolitiek. Op basis van zulke vragen werd de scepsis gemeten. Vervolgens zijn de gegevens gecombineerd met het stemgedrag van de respondenten.

Sargasso schrijft:

Zo blijkt dat de SP en de PVV de afgelopen verkiezingen een groter percentage zeer sceptische mensen trokken, dan het percentage van het totaal aantal stemmen. De SP wist bijvoorbeeld tijdens de verkiezingen van 2006 maar liefst 24,9 procent van het totaal aan zeer sceptische kiezers binnen te slepen, terwijl de partij slechts 16,58 procent van de stemmen haalde. In 2003 is bij de socialisten eenzelfde beeld te zien, namelijk 16,8 procent van de argwanende stemmers op een totaal van slechts 6,32 procent van de stemmen.

Zaterdagavond ging D66-leider Alexander Pechtold in debat met PVV-stemmers. Hij zou eigenlijk in debat gaan met PVV-leider Geert Wilders, maar deze zegde af.

Sargasso: Wantrouwende kiezer naar PVV en SP
Foto: Shot uit: Wilders op campagne in Spijkenisse

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)