27

Kiezersvolk laat Italiaanse populisten massaal in de steek

De ‘patriottische lente’ die Geert Wilders begin dit jaar voor Europa afkondigde blijkt, zoals veel van zijn retoriek, een virtueel fenomeen. In een paar dagen tijd zijn de populisten verpletterd in het Verenigd Koninkrijk (0 parlementszetels voor Ukip), in Frankrijk waar Le Pen na de eerste stemronde op basis van prognoses blijft steken op drie tot maximaal tien zetels, en nu krijgen de populisten ook flinke klappen in moederland Italië. De 5-sterrenbeweging van Beppe Grillo verloor zondag bij lokale verkiezingen spectaculair in steden waar grote zeges werden verwacht. Zo eindigt de partij in het centrumlinkse Genua, thuisbasis van Grillo, op de derde of vierde plaats.

De 5-sterrenbeweging kampt met hardnekkige schandalen, de mediagenieke burgemeester bijvoorbeeld die vorig jaar in Rome werd verkozen op de belofte het vuilnisprobleem en de bijbehorende corruptie aan te pakken, bleek zelf verwikkeld in de corruptie. Ook is de partij die er prat op gaat ‘echt democratisch’ te zijn als puntje bij paaltje komt een stuk minder democratisch dan andere partijen. NRC beschrijft hoe het er aan toeging in Genua:

Grillo blokkeerde de benoeming van een lokale lijsttrekker en schoof zelf een kandidaat naar voren. Het incident onderstreept de twijfels die heersen over de interne democratische besluitvorming binnen de partij. De eurosceptische populistische partij zette zich af tegen de gevestigde orde en pleit bijvoorbeeld voor een referendum over de euro in Italië.

In het Europees parlement is de 5-sterrenbeweging bondgenoot van de Ukip. De tweede ronde van de verkiezingen, die in 1000 van circa 8000 gemeenten plaatsvinden, gaat nu vooral tussen centrumlinkse en centrumrechtse partijen.

cc-foto: Pasere

Geef een reactie

Laatste reacties (27)