108

‘Kijk naar deze foto’s, Heidenau. Dit is ook jullie verhaal’

Update: Bild maakt treffende vergelijking tussen Syrische vluchtelingen anno nu en Duitse vluchtelingen anno 1989 ... Vluchtelingen houden van Merkel; Syriërs prijzen de bondskanselier voor humane houding

Angela Merkel lag recent nog over vuur omdat ze tijdens een tv-show hardvochtig was tegen een vluchtelingenmeisje. Nu prijzen vluchtelingen haar om de houding die Duitsland inneemt tijdens de humanitaire ramp. Het Duitse leger bouwt opvangkampen om vluchtelingen onder te brengen en particulieren schieten te hulp. Neonazi’s daarentegen voeren hun haatcampagnes op.


Update onderaan

Op sociale media worden plaatjes verspreid waarop Syricshe vluchtelingen hun dankbaarheid uiten voor Angela Merkel, omdat Duitsland hen een veilig toevluchtsoord biedt, meldt journalist Jenan Moussa. De lof is opmerkelijk omdat Merkel eerder nog fel bekritiseerd werd nadat ze tegen een Palestijns meisje dat dreigde uitgezet te worden stelde dat er niet voor iedereen plaats is in Duitsland. Overigens zijn er vele Duitsers die zich, veelal spontaan, inzetten voor de opvang van de ontheemden.

In de media gaat de aandacht vooral uit naar rechts-extremisten die hun haatcampagnes opvoeren en steeds vaker naar geweld grijpen. In Parchim, in het noorden van Duitsland, zijn vannacht twee gewapende mannen een asielzoekerscentrum binnengedrongen. Een van hen had een 20 centimeter lang mes bij zich. De in allerijl gewaarschuwde politie sloeg de indringers, die inmiddels de benen hadden genomen, in de boeien. Ze riepen na hun arrestatie racistische taal. In Leipzig werd een brandbomaanslag gepleegd op een gebouw waar binnenkort vluchtelingen worden gehuisvest. PVV-leider Wilders bezocht Duitsland eerder dit jaar om de lokale bevolking op te zetten tegen de komst van vluchtelingen.

De golf van agressie leidt tot oproepen aan goedwillende burgers om het geweld en de haat niet stilzwijgend aan te zien maar vooral ook een tegengeluid te laten horen. In Duitsland driegt het gevaar dat, net als eerder in Nederland, vooral de xenofobe commentatoren en politici die grossieren in haat de toon en inhoud van het debat gaan bepalen.

Update 21.00

De inwoners van Heidenau in Saksen hebben meer gemeen met de vluchtelingen dan ze zo op het eerste oog denken. Daar wijst de Duitse krant Bild de inwoners van de stad op. Het blad trekt de vergelijking tussen de vluchtelingen die nu naar West-Europa vluchten en de Oost-Duitsers die in 1989 hetzelfde probeerden.

Bild publiceerde twaalf foto’s. Zes uit 1989 en zes van deze maand. De gelijkenis is treffend. Daarom schrijft de krant ook:

De beelden uit Hongarije van vandaag herinneren ons aan de vluchtelingengeschiedenis van Duitsland. 26 jaar geleden waren het duizenden DDR-burgers die vluchtten voor de dictatuur en vrijheid wilden (…) Kijk naar deze foto’s, Heidenau. Dit is ook jullie verhaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)