39

Kijk, Rutte: Zo kan het ook

Britten gaan naamloos solliciteren om discriminatie tegen te gaan

Dat iemand met de naam Mark, Elizabeth of Jan makkelijker aan de bak komt dan een Ahmed, Ali of een Fatima, is al jaren bekend. Ook onze premier, Mark Rutte, erkent dat. Daar waar Rutte vindt dat Ali of Mohammed zich dan maar beter of harder moet ‘invechten’, nemen ze in Groot-Brittannië wel concrete stappen om een einde te maken aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Grote bedrijven als BBC, NHS, Virgin, KPMG, Deloitte en HSBC gaan voortaan ‘naamloos’ werven.

De namen van afgestudeerde sollicitanten worden voortaan pas bekend gemaakt wanneer er een short-list bekend is van de potentiële kandidaten.

De conservatieve premier, en goede vriend van onze premier, David Cameron noemt het een schande dat sollicitanten met een authentieke Britse naam een grotere kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie. Cameron:

Het gaat niet om de kwalificaties of opgedane ervaring, maar om die twee woorden bovenaan: voornaam, achternaam.

Cameron baseert zich op eerder gedane onderzoeken waaruit blijkt dat zowel overheidsinstellingen als grote bedrijven discrimineren. Beiden hebben nu toegezegd de eerste fase van de sollicitaties te anonimiseren.

Deloitte gaat nog een stapje verder: er wordt ook niet meer gekeken naar welke school sollicitanten zijn geweest. Voorheen hadden afgestudeerden van Oxford en Cambridge een streepje voor.

De Volkskrant: Britten mogen naamloos solliciteren om discriminatie tegen te gaan

Geef een reactie

Laatste reacties (39)