191

Kijk: Wilders nu openlijk racistisch

Update: Collega-politici reageren vol afkeer .... Extremistische aap komt uit de mouw: 'PVV-stemmer wil minder Marokkanen in de stad'

Tot nu toe ging het hem altijd om de islam, niet om de moslims. Zei hij. En niet om de Marokkanen maar om de types die zich niet aanpassen. Met geïntegreerde allochtonen heeft Wilders geen enkel probleem, wendde hij altijd voor. Dat masker is vanmiddag in Den Haag afgevallen.


Aan het einde van een gesprek waarin Wilders het plaatselijk zwaar gebutste imago van zijn partij wil oppoetsen zegt de PVV-leider tegen de NOS:

Belangrijkste is toch voor de mensen hier op de markt, de Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers, zoals Leon (PVV-lijstrekker Den Haag, red) dat altijd netjes en terecht noemt, ja voor die mensen doen we het nu, die stemmen nu op een veiliger, een socialer en een… nou ja, in ieder geval een stad met minder lasten en als het even kan ook wat minder Marokkanen.

Het is voor het eerst dat Wilders zich onverholen racistisch uitspreekt en bijvoorbeeld een onderscheid maakt tussen mensen en Marokkanen.

Update donderdag 11.15
Politici hebben verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Wilders. In Pauw en Witteman zei SP-leider Roemer dat hij schrikt van dit soort opmerkingen. Volgens Roemer gaat Wilders hiermee verder dan voorheen. Eerst sloot hij een godsdienst uit, nu een hele bevolkingsgroep. “Hij gaat hier duidelijk een grens over”. Roemer concludeerde dat hij niet met “zo’n partij” wil regeren.

VVD-fractieleider Zijlstra zei, eveneens, in Pauw en Witteman dat je niet moet kijken naar de afkomst van mensen, maar naar hun bijdrage aan de samenleving. Toch weigerde hij een eventuele nieuwe samenwerking met de PVV niet helemaal uit te sluiten.

PvdA-voorzitter Spekman schrijft op Twitter dat “Wilders idiote uitspraak over een stad met minder Marokkanen laat zien wat er op het spel staat. Vreselijk.”

Geef een reactie

Laatste reacties (191)