Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijken: Aangevallen door een buizerd

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
buiz_300.jpg
Straks rennen met een helm op? Roofvogels steeds minder tolerant voor mensen
Alban Poirier, een hardloper uit La Roche-sur-Yon in het westen van Frankrijk, heeft met een op zijn hoofd bevestigde camera vastgelegd hoe hij al rennend werd aangevallen door een buizerd. De vogel, met een vleugelspanwijdte van 1,2 meter, nestelt langs het pad waar Poirer loopt en onderneemt diverse duikvluchten. Een paar keer slaat hij ook echt toe.
Buizerds vallen vaker mensen aan, ook in Nederland. Op verschillende plaatsen, zoals in Drenthe, worden waarschuwingsborden geplaatst. De beschermde vogels kunnen met hun vlijmscherpe klauwen soms lichte verwondingen veroorzaken en jagen vooral kinderen schrik aan. Het is zeldzaam dat zo’n aanval op beeld wordt vastgelegd.
De buizerd dreigde lang bijna te verdwijnen door het grootschalig gebruik van landbouwgif. Sinds de jaren zeventig gaat het beter met de stand. Er leven in Nederland naar schatting 10.000 buizerdparen. Ze zijn tegenover mensen alleen gedurende het broedseizoen agressief omdat ze hun nest beschermen tegen indringers. Vooral op felgekleurde kleding reageren ze dan nogal heftig.
Video onder: RTV Drenthe, mei 2012

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.