Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijken! DWDD over wat taalgebruik als 'kut-Marokkaan' met kinderen doet

  •  
04-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
minderminder
Woensdag begint de Kinderboekenweek. Documentairemaker en columnist Abdelkarim El-Fassi maakte samen met een team het alternatieve Kinderboekenwekengeschenk, het ‘minder minder kinderboek’. In het boek gaat de hoofdpersonage opzoek naar Meneer Van Dale om het woord ‘kut-Marokkaan’ te laten verwijderen. Maar meneer Vandale kan niets voor het jongetje betekenen: het is niet meneer Van Dale die betekenis aan woorden geeft, maar de mensen zelf.
El-Fassi wil een discussie starten over taalgebruik. Zo is een term als ‘kut-Marokkaan’ genormaliseerd, terwijl deze ontzettend kwetsend is. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zij groeien op met het negatieve stereotype dat aan hen kleeft. El-Fassi schuift dinsdag aan in het VARA-programma De Wereld Draait Door met zijn oproep voor beschaafd taalgebruik. Hij houdt geen pleidooi voor het schrappen van woorden uit het woordenboek, maar kaart terecht aan dat de Van Dale het eindstadion is van normalisering. Op het moment dat een nieuw woord gemeengoed is, komt het in de Van Dale. Als samenleving kun je je dus afvragen hoe gezond het is dat woorden als kut-Marokkaan en geitenneuker (met de betekenis ‘moslim’) in ons woordenboek staan.

Meer over:

leven, taal, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.