39

Kijken: Biculturaliteit is een verrijking van onze samenleving


De Nederlandse identiteit moet worden verdedigd, anders gaat hij verloren. Dat is een geluid dat steeds vaker te horen is in de politiek. Of het nu gaat om de driekleur in de Tweede Kamer of het uit het hoofd leren van het Wilhelmus. Alles duidt erop dat er angst heerst dat dat wat typisch Nederlands is verloren gaat. Of liever: wordt afgepakt. De voorkeur gaat uit naar het verdedigen van een racistisch figuur als Zwarte Piet, in plaats van het aanpassen van het Sinterklaasfeest. Premier Rutte herhaalde bij de formatie dat het kabinet er voor de ‘gewone Nederlander’ wil zijn, al weet hij zelf ook niet precies wie die gewone Nederlander is. Het wij-zij gevoel wordt alsmaar aangewakkerd waarbij witte Nederlanders enerzijds worden geplaatst en Nederlanders met een migrantenachtergrond daar tegenover. Dat terwijl de kracht van Nederland juist in de menging van nationaliteiten en culturen zit, zo menen Yesim Candan en Sinan Can, initiatiefnemers van de video ‘(Turks-)Hollandse Nieuwe’. In de video zetten zij rolmodellen in om aan te tonen dat de kracht van Nederland juist zit in die menging.

En voor wie wil weten hoe ‘de gewone Nederlander’ eruit ziet? Dat is de generatie “voor wie de pluriforme samenleving een vanzelfsprekendheid is. Immers, de helft van de grote steden in Nederland is bicultureel”.

De rolmodellen:
Sinan Can, Journalist voor de Vrede 2016
Orhan Delibas, ook wel bekend als The Turkish Delight, zilveren medaille boksen Olympische Spelen 1992
Serdar Gozubuyuk, scheidsrechter, Gouden Kaart 2012
Arzu Kökeng, EU Young Journalist Award Netherlands 2006 en genomineerd voor 2016 International Emmy® Kids Awards met de film ‘Dede’ die zij heeft geschreven
Deniz Terli, Muuse X Vogue Talents Young Vision Accessories Award 2014
Karsu Donmez, Edison Publieksprijs 2016 Atilay Uslu, reismanager van het jaar 2013
Nazmiye Oral, Gouden Kalf ‘beste actrice televisiedrama’ 2016
Murat Isik, Bronzen Uil Publieksprijs 2012 voor zijn roman ‘Verloren Grond’
Cigdem Yuksel, Zilveren Camera 2016
Funda Mujde, beste vrouwelijke actrice Julia’s Geheim van Hans Hylkema
Yesim Candan, Aletta Van Nu prijs 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (39)