Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijken: Biculturaliteit is een verrijking van onze samenleving

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
turksnederlands
De Nederlandse identiteit moet worden verdedigd, anders gaat hij verloren. Dat is een geluid dat steeds vaker te horen is in de politiek. Of het nu gaat om de driekleur in de Tweede Kamer of het uit het hoofd leren van het Wilhelmus. Alles duidt erop dat er angst heerst dat dat wat typisch Nederlands is verloren gaat. Of liever: wordt afgepakt. De voorkeur gaat uit naar het verdedigen van een racistisch figuur als Zwarte Piet, in plaats van het aanpassen van het Sinterklaasfeest. Premier Rutte herhaalde bij de formatie dat het kabinet er voor de ‘gewone Nederlander’ wil zijn, al weet hij zelf ook niet precies wie die gewone Nederlander is. Het wij-zij gevoel wordt alsmaar aangewakkerd waarbij witte Nederlanders enerzijds worden geplaatst en Nederlanders met een migrantenachtergrond daar tegenover. Dat terwijl de kracht van Nederland juist in de menging van nationaliteiten en culturen zit, zo menen Yesim Candan en Sinan Can, initiatiefnemers van de video ‘(Turks-)Hollandse Nieuwe’. In de video zetten zij rolmodellen in om aan te tonen dat de kracht van Nederland juist zit in die menging.
En voor wie wil weten hoe ‘de gewone Nederlander’ eruit ziet? Dat is de generatie “voor wie de pluriforme samenleving een vanzelfsprekendheid is. Immers, de helft van de grote steden in Nederland is bicultureel”.
De rolmodellen: Sinan Can , Journalist voor de Vrede 2016 Orhan Delibas , ook wel bekend als The Turkish Delight, zilveren medaille boksen Olympische Spelen 1992 Serdar Gozubuyuk , scheidsrechter, Gouden Kaart 2012 Arzu Kökeng , EU Young Journalist Award Netherlands 2006 en genomineerd voor 2016 International Emmy® Kids Awards met de film ‘Dede’ die zij heeft geschreven Deniz Terli , Muuse X Vogue Talents Young Vision Accessories Award 2014 Karsu Donmez , Edison Publieksprijs 2016 Atilay Uslu, reismanager van het jaar 2013 Nazmiye Oral , Gouden Kalf ‘beste actrice televisiedrama’ 2016 Murat Isik , Bronzen Uil Publieksprijs 2012 voor zijn roman ‘Verloren Grond’ Cigdem Yuksel , Zilveren Camera 2016 Funda Mujde , beste vrouwelijke actrice Julia’s Geheim van Hans Hylkema Yesim Candan , Aletta Van Nu prijs 2010

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.