63

Kim Jong-un zegt ‘seniele gek’ Trump te willen ‘temmen met vuur’

Nadat Donald Trump Noord-Korea dreigde met ‘totale vernietiging’, was het wachten op een reactie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die kwam gisteren, in de vorm van een zelf opgelezen verklaring op televisie. Daarin noemt Kim Trump een ‘schurk en een gangster’ die ‘een hoge prijs zal betalen’.

‘Ik had vooraf wel verwacht dat hij op het grootste diplomatieke podium dezelfde uitgekauwde, stereotyperende opmerkingen zou maken als hij ook doet in zijn eigen kantoor.

Maar in plaats van dat hij nuttige opmerkingen maakte die kunnen bijdragen aan het verminderen van de spanning, besloot hij ongekend onbeleefde onzin uit te kramen. Een angstige hond blaft harder.

Ik adviseer Trump om heel voorzichtig te zijn en zijn woorden beter uit te kiezen wanneer hij een toespraak houdt ten overstaan van de hele wereld.

Het geestelijk gestoorde gedrag van de Amerikaanse president dat ervoor zorgt dat hij tegenover de VN dreigt een soeverein land compleet te vernietigen, overschrijdt de grenzen van dreigementen en regimewissels of het omver werpen van een sociaal stelsel.’

Volgens Kim hebben de opmerkingen van Trump het land alleen maar gesterkt in de opvatting dat het door moet gaan met het uitbreiden van het militaire arsenaal. ‘Het pad dat ik heb gekozen is het juiste,’ zei Kim, ‘en ik zal het tot het bittere eind bewandelen’.

‘Nu Trump mijn land het bestaansrecht ontzegt en mij en mijn land voor het oog van de wereld heeft beledigd en de meest wrede oorlogsverklaring heeft geuit, overwegen wij over te gaan tot het hoogste niveau van tegenmaatregelen uit onze geschiedenis.

Actie is de beste manier om met deze seniele gek om te gaan, hij heeft niet alleen moeite met luisteren, hij zegt ook alleen maar wat hij per se wil zeggen.

Als een man die de Democratische Volksrepubliek Korea vertegenwoordigt en de eer van mijn land, mijn volk en mijzelf verdedigt, zal ik het de opperbevelhebber van de Verenigde Staten betaald zetten voor zijn dreigement om ons compleet te vernietigen.

Ik zal de seniele en geestelijke gestoorde VS temmen met vuur.’

De uitspraken van Trump vielen zichtbaar slecht bij de Algemene Vergadering. ‘Geen verstandige taal,’ noemde ook de Nederlandse minister Bert Koenders het na afloop. Trump zelf gaf ondertussen donderdag het Amerikaanse minister van Financiën toestemming om bedrijven en banken die zaken doen met Noord-Korea sancties op te leggen.

Bron: The Guardian / cc-foto: driver photographer

Geef een reactie

Laatste reacties (63)