26

‘Kind moet afkomst kunnen achterhalen’

PvdA-Kamerlid Khadija Arib: 'We moeten tijdig ingrijpen voor nog meer kinderen geboren worden zonder te weten wie hun biologische ouders zijn'

In het Verdrag voor de Rechten van het Kind staat dat ieder kind het recht heeft om te weten wie de biologische ouders zijn. Daarom is in Nederland sinds 2004 anoniem eicel- en zaaddonorschap verboden. In een aantal andere landen om ons heen, waaronder België en Spanje, is het echter wel toegestaan, met als gevolg dat Nederlandse koppels de Nederlandse wet kunnen omzeilen door uit te wijken naar één van de andere landen. PvdA-Kamerlid Khadija Arib pleit nu voor een ethische commissie die onderzoek gaat doen naar anoniem donorschap en draagmoederschap in het buitenland.

Arib reageert hiermee op berichten in de media over een kind dat vorig jaar in Nederland is geboren uit twee anonieme Spaanse donors. Na tevergeefse ivf-procedures koos een wenskoppel ervoor een tante als draagmoeder te laten bevruchten door zowel een anonieme eicel- als zaaddonor. Hiervoor werd uitgeweken naar een Spaanse fertiliteitskliniek.

Arib noemt het ‘zorgelijk’ dat de wensouders een kind hebben gekregen dat nooit zal weten wie zijn biologische ouders zijn. Naast Kamervragen aan minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Teeven (Justitie) wil Arib ook zo snel mogelijk een debat waarin ze zal pleiten voor een ethische commissie die de regels over het anonieme donorschap in het buitenland gaat onderzoeken. Het Kamerlid hoopt dat minister Schippers de noodzaak om de mogelijkheid te hebben om te weten wie je biologische ouders zijn zal aankaarten in de EU-raad. Arib:

Het belang van het kind is nu ondergeschikt aan de wensen van volwassenen. We moeten tijdig ingrijpen voor nog meer kinderen geboren worden zonder te weten wie hun biologische ouders zijn.

Metro: PvdA geschokt door ’in elkaar geknutseld kind’

Geef een reactie

Laatste reacties (26)